Коридор 11: Пештерску трасу преусмерава "ужички лоби"

М. Нићифоровић - З. Радовић 27. фебруар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Макета ауто - пута преко Пештера

Још је неизвесно куда ће проћи Коридор 11, иако за стручњаке нема дилеме. Ауто-пут до Бољара има мање тунела и мостова и чак за пола милијарде евра је јефтинији него онај који би водио преко Златибора.

Радови на Коридору 11 добро напредују, па би у новембру требало да буде комплетирана деоница од Обреновца до Прељине, а у плану је и почетак радова на делу ауто-пута од Прељине до Пожеге. Да би се овај ауто-пут спојио са црногорским делом Смоковац - Матешева, који се такође интензивно гради, у плану је и изградња крака ауто-пута од Пожеге до Бољара на Пештеру.

У Министарству грађевинарства кажу да је од пројектне документације до сада урађена прелиминарна студија изводљивости с генералним пројектом, али се још не назире датум почетка радова, јер нису обезбеђена средства за изградњу овог путног правца.

- Изабрана варијанта, преко Пештера, јефтинија је за око 500 милиона евра, и краћа за око 40 километара - наводе у ресорном министарству. 

- Један од разлога због којих је одабрана ова траса јесте и тај да се очекује да ауто-пут економски и на сваки други начин оживи и овај део Србије, који је сада недовољно развијен. Главни недостатак овог правца је то што нема алтернативних путева. Саобраћај би могао да се пусти тек по завршетку целе трасе од 107 километара. То значи да би путарина могла да се наплаћује тек по окончању изградње целе деонице.

Мада су се стручњаци, односно Републичка ревизиона комисија, још 2008. године одлучили за варијанту "исток", којом је предвиђено да будући ауто-пут од Пожеге до Бољара иде преко Ивањице, подножјем Голије и средином Пештера, поред Дуге Пољане, такозвани ужички лоби и даље чини све да ауто-пут од Пожеге преусмери варијантом "запад", преко Горобиљског поља, долином Ђетиње, поред Севојна, Чајетине, села Мачкат и Љубиш, а да се потом спусти ка Кокином Броду и Новој Вароши, Сјеници и, даље, до Бољара.

Осим што је јефтинија и краћа, "пештерска варијанта" има и знатно мање тунела и мостова. Уз чињеницу да ће отворити природне ресурсе Голије и Пештера и препородити најнеразвијенији део Србије, ово је био главни разлог да се Републичка ревизиона комисије одлучи за варијанту "исток". Међутим, и заговорници "златиборске", односно "западне варијанте" имају јаке адуте када од Владе Србије траже да промени одлуку. Најчешће наглашавају да би ауто-пут прошао кроз развијеније привредне центре, Севојно, Ужице, Златибор и Нову Варош, да би био живљи саобраћај и да би се уложени новац брже исплатио.

- Када се пре много година почело причати о ауто-путу преко Пештера, у Бољарима је било тридесетак кућа и више од стотину душа. Сада се дим вије из само пет димњака, а у селу је остало још нас осморо, махом стараца. Крећемо се као пре сто година, пешице или на коњу, бојимо се, поумираћемо а ауто-пут дочекати нећемо - жали се старина Радојица Јелић, из Бољара, села за које се, због ауто-пута, чуло све до Лондона, Париза, Пекинга и Анкаре. 

У Бољарима остало тридесетак кућа са стотинак житеља

Препород

У општинама Сјеница и Тутин верују да ће се струка држати својих јасних правила и да држава неће бацити пола милијарде евра. 

- Ауто-пут преко Голије и Пештера препородиће најнеразвијенији део Србије, одакле су сеобе најизраженије - истиче Хазбо Мујовић, председник општине Сјеница. 

- Искористићемо огромне резерве угља и велике природне и туристичке потенцијале.

Ужасно тешка и скупа

Премијер Србије Александар Вучић недавно о Коридору 11 разговарао с премијером Црне Горе Душком Марковићем и кратко је рекао да ће траса од Пожеге до Бољара бити ужасно тешка и скупа.

На недавном самиту Кине и 16 европских земаља у Риги, премијер Вучић и министарка Зорана Михајловић састали су се са челницима кинеских компанија ЦЦЦЦ и ЦРБС (изводи радове у Црној Гори), које су заинтересоване за изградњу ауто-пута од Пожеге до Бољара. Модалитети се још разматрају. Многи верују да ће новац, односно инвеститор који понуди најбоље услове, одредити дан почетка радова, а можда и трасу којом ће пут проћи од Пожеге до Бољара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

pešterska trasa koridor11


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.