Вече првог фрулаша Србије

Д. Гагричић 26. фебруар 2017. године Култура Коментари

Свирај, фруло, свирала за дуго - отац и син, Милољуб и Дарко Прелић Свирај, фруло, свирала за дуго - отац и син, Милољуб и Дарко Прелић (foto: Д. Гагричић)

Свирање на фрули, кларинету и саксофону, као и песму и игру својих пријатеља, Драко Прелић посветио граду и свима који су били уз њега десет година.

Пут од члана играчког ансамбла и оркестра КУД Дома културе до победника Сабора фрулаша, минулог лета у Прислоници, код Чачка, фрулаш Дарко Прелић представио је у суботу на вечери народног стваралаштва „Ђе је зрно клицу заметнуло“ у нововарошком Дому културе.

Свирање на фрули, кларинету и саксофону, као и песму и игру својих пријатеља, Драко је  посветио родном граду и свима који су били уз њега  у протеклих десет година бављења музиком.

Аплаузи на сцени са које је Дарко кренуо пре десет година Аплаузи на сцени са које је Дарко кренуо пре десет година

Да се с колена на колено у Старом Влаху преноси изворно стваралаштво и љубав према музици, Дарко је посведочио свирајући на фрули у дуету са оцем Милољубом. Песму Милоша Прелића „Косовска елегија“ први пут је извела  Бојана Прелић, уз пратњу Дарка Прелића на фрули и Милоша Христова на гочу.

Косовска елегија - Бојана и Дарко Прелић Косовска елегија - Бојана и Дарко Прелић

Етно група Зора - студенти Учитељског факултета из Београда Етно група Зора - студенти Учитељског факултета из Београда

Посетиоце су  песмом очарали студенти Учитељског факултета у Београду – чланови етно групе „Зора“,  под управом професора Александре Стошић.

На позорници се плело коло  Културно-уметничког друштва Дома културе, а аплаузима су посебно награђено најмлађи, узданице ове аматерске дружине, као и  чланови оркестра који их је пратио и певачке групе КУД.

Певачка група КУД Дома културе Певачка група КУД Дома културе

Крени коло - део фолклорног ансамбла КУД Крени коло - део фолклорног ансамбла КУД

Посетиоцима су  се представили и певачки парови  Друштва за неговање традиционалног певања из вика.

Песма предака - Боривоје и Огњен Илић из Негбине Песма предака - Боривоје и Огњен Илић из Негбине

Свирајући на фрули, Дарко Прелић је у последњих десет година освајао  низ  признања: прво место на  такмичењу фрулаша у Прибојској Бањи (2006), друго место на Сабору фрулаша у Прислоници (2012), друго место у Кишићима и треће у Прислоници (2013),  па прво место у Кушићима  (2014), док је проглашен за најбољег солисту на међународном такмичењу у Пољској и припала му је  прва награду публике у Прислоници (2015), да би лане освојио – прву фрулу Србије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

darko prelić frulaši prva frula srbije veče narodnog stvaralaštva


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.