СРБИЈО ПОМОЗИ: 11 малишана још вапи за водом и стујом

novosti.rs (Д. Гагричић) 14. новембар 2016. године Друштво Коментари

Сузана Тртовић са Јованом, Миленом и Анђелом Сузана Тртовић са Јованом, Миленом и Анђелом (foto: Dragoljub Gagricic)

У Дебељи, код Нове Вароши, најмлађем селу под Јавором, мештани преживљавају тешке дане. Понекад сијалице чкиље или нема фазе, па упале свећу да деца вечерају.

ЧИМ дуне ветар - нестане струје. И по три пута палимо агрегат да помуземо 20 крава. Ова мука са струјом тежа је него сав рад на њиви, ливади, у штали... Нисмо држави дужни ни банку, а она нас кажњава, не може да обезбеди сигурније напајање струјом.

Илија Јелић, из засеока Звијерци у нововарошком селу Дебеља, друго је колено у кући под чијим кровом живе четири генерације са 11 чељади. Сточари су на гласу: имају 50 грла говеда, а "на ноге" им долазе купци за сир, бикове и приплодну телад.

- Давно изграђена мрежа је дотрајала, стубови су трули, па их подупиремо кољем, везујемо сајлама и жицама, стрепимо да неко не страда... Некако смо се дочепали седам-осам бандера, али немамо бетонске стопе. Код колиба је слаб напон, па струја није била кадра да избаци бетон на прву плочу, а камоли у поткровље куће - жали се Илија.

- Од Ђурђевдана до Митровдана овде бораве колибари, а нас пет кућа је ту и преко зиме. Због тескобе и мало земље изашли смо одоздо из долине, да будемо ближи њивама, паши и дрвима. Као и цео заселак Звијерци са 25 кућа, живот нам загорчавају слаба струја и то што смо без воде. Има ли икога да види нашу патњу? - јада се старица Милева Тртовић.

Белокаменица је без бунара, а слабу издашност има извор доведен испод Каменице, па сточари цистернама жеђ гасе у кућама, на паши, у шталама. Прва дневна запосвест овде је: седај у трактор и правац врело у Штиткову, или на реку Вршевину!

Дрвене и поломљене, а новe чекају монтере Дрвене и поломљене, а новe чекају монтере

- Никад два добра спојити: кад има струје, онда нема воде... Понекад сијалице чкиље или нема фазе, те упалим свећу да деца вечерају. Често нема вајде од веш-машине, па веш перем ручно, грејући воду у лонцу на шпорету - казује Сузана Тртовић, мајка трију девојчица - Милене, ђака првог разреда, две године млађе Анђеле и шестомесечне Јоване.

Реже студен са Чемернице, забелели се старовлашки висови. Мештани погледају има ли однекуд електромонтера. Хоће ли и на зиму мењати бандере по највећем кијамету...

САЗИДАЛИ КУЋЕ

На месту некадашњих колиба, летњег боравишта чобана и планинки у Врлом Долу, пет домаћинстава из фамилија Јелић и Тртовић сазидало је куће. Ово је једино ново станиште у Старом Влаху, а у њему је деветоро малишана - од пола године до ђака првака. Последњи колибари у крају су, тврде, најмлађи заселак у општини. Уз троје деце из комшилука у Стојићима, Дебеља је, кажу, најмлађе село под Јавором, а можда и у општини. У околини, Божетичком и Јасеновачком Трудову, па Ојковици и Штиткову, плач беба се не чује читаву деценију.

ЧЕКАЈУ ТРАФОСТАНИЦУ

- ПОПРАВКА мреже је приоритет, а због удаљености колиба и нових кућа, неопходна је изградња трафостанице - каже Грујица Пурић (на слици), инжењер Електродистрибуције у Новој Вароши.

Председник општине Радосав Васиљевић најављује да ће тражити помоћ ЕПС-а, а општина ће средствима буџета помоћи да се колико-толико олакша живот вредних сточара и повећа производња.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.