Обележен Дан општине Нова Варош (фото) (видео)

zlatarinfo.rs (Ana Vuković) 02. новембар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Председник општине Нова Варош Радoсав Васиљевић на свечаној академији (фото: Ана Вуковић)

Дан општине Нова Варош који се обележава у знак сећања на први новембар 1912. године када су јединице четвртог пука трећег позива Јаворске бригаде ослободиле наш град, обележен је свечаном академијом у Дому културе „Јован Томић“.

- Овај датум је увек прилика да се сетимо себе и да се сретнемо са својом савешћу. Да се упитамо где смо , докле смо стигли и шта нам даље ваља чинити. Овај дан је прилика да се упитамо да ли смо достојни и доследни потомци својих предака, који своје животе положише на олтар отаџбине- рекао је председник општине Нова Варош, Радосав Васиљевић.

Према његовим речима, процес транзиције Нову Варош довео је до стагнације и изазвао невиђене миграције. 

- Морамо учинити све да овај негативни тренд зауставимо, да нам људи не одлазе, да се памет из наше општине не расипа по читавом свету. У овој ситуацији важан је сваки човек, и задовољан и незадовољан, и млад и стар. Морамо да ујединимо памет, енергију и искуство- поручио је Васиљевић и нагласио да ће учинити све да се студенти врате у општину, да се стигне пред кућу сваког човека и да се сви потенцијали места искористе.

Васиљевић је истакао и да је крајње време да магистрални пут преко Борове Главе престане да буде једносмеран, алудирајући на то да овим путем сви одлазе, а ретко се ко враћа на родна огњишта у Новој Вароши. 

Поводом најсвечанијег дана наше општине, додељене су и награде најбољим студентима, који су на својим високим школама изборили просечну оцену преко 9.5. Награђени су: Злата Јуковић, Аида Алиспахић, Никола Мутавџић, Зорица Виторовић, Јована Пурић, Андреа Матијевић, Милан Бјелић, Љиљана Рвовић, Младен Ботић, Марија Шуњеварић, Александра Поповић, Немања Пурић, Бранка Батаковић, Андрија Поповић, Дорис Елена Херера и Алексија Стефанија Херера.

Председник општине уручио је и признања Немањи Недовићу за друго место на Олимпијским играма у Рију, Дарку Прелићу за прво место на такмичењу фрулаша, Јованки Брајовић, Аници Грујичић и Јелени Дробњаковић за златну медаљу у одбојци на песку на такмичењу у Сплиту, Стефану Пушици за остварен резултат на републичком такмичењу из математике, Младену Љујићу као највећем донатору за асфалтирање пута у засеоку Гобате, ветеринарској амбуланти „Дими Вет” за допринос у развоју пољопривреде као и Радојку Чоловићу за допринос у развоју села Мишевићи. Награду за информисање о локалним темама и промоцију туризма добио је и портал „Златаринфо“.

За госте у Дому културе припремљен је и богат културно- уметнички програм у коме су учествовали фолклораши и локални тамбурашки оркестар. Водитељка је била песникиња Гордана Боранијашевић.

Свечаности поводом празника нашег града присуствовали су и амбасадори Палестине и Либије, представници Владе, председник Српског покрета „Двери“ Бошко Обрадовић, као и комшије – први човек Чајетине Милан Стаматовић и први човек Прибоја Лазар Рвовић, као и представници општине Сјеница. Међу званицама су били и представници верских заједница, војске, невладиних организација, школа, Дома здравља...

Обележавању дана ослобођења Нове Вароши нису присуствовали чланови опозиционе СНС која је до пре месец дана била на челу општине.


Венци ослободиоцима 

Делегација скуштине општине и Удружење потомака ратника 1912-1920. године положили су и венце на споменик славном земљаку, Војводи Петру Бојовићу. Одата је почаст ослободиоцима Нове Вароши од петвековног ропства по Турцима, а председник општине Раде Васиљевић рекао је да ће локална власт подржати захтев Удружења да се на овом тргу што пре подигне споменик у част 2000 бораца који су дали животе за отаџбину у периоду од 1912-1920. године. Откривање овог обележја било би круна обележавања стогодишњице Великог рата.

Изложба и Омладински клуб

У оквиру манифестације обележавања Дана општине отворен је и Омладински клуб у Дому културе, а непосредно пред почетак свечане академије гости су могли погледати и изложбу студенткиње Архитектонског факултета, Драгане Јелић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dan opštine


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.