Видовдански сабор у Негбини (фото)

zlatarinfo.rs (D. Gagricic) 29. јун 2016. године Друштво Култура Традиција Коментари

Видовдански сабор у Негбини У Негбини се стара песма учи од малена (Фото Д. Гагричић)

Сећање на прошле године преминуле певаче извика - Томислава Тољу Браловића и Драгана Илића. Најбољи рабаџија Милан Жунић, а камен с рамена најдаље бацио Ивица Пауновић.

Код крста у негбинском засеоку Илићи одржан је традиционални Видовдански сабор. Окупљање на значајан датум наше историје имало је до сада најбогатији програм – поред музике под шатром, наступа певача извика и групе „Златиборска зора“, одржано је и такмичење рабаџија, док су се делије надметале у бацању камена с рамена.

Чувари традиције – Томка Пауновић и Драгица Жунић Чувари традиције – Томка Пауновић и Драгица Жунић

Родбина и пријатељи су на оближњем гробљу посетили гробове Томислава Тоље Браловића и Драгана Илића, прошле године преминулих певача извика.

Чувари традиције – Милољуб Шаковић и Мирољуб Ракетић Чувари традиције – Милољуб Шаковић и Мирољуб Ракетић

- Кад је песма повод за окупљање људи онда људска лица треба да буду озерена радошћу. Ми смо данас овде са помешаним осећањима. Са једне стране је песма која најчешће буди лепа осећања и добро расположење.Уосталом, песма је због тога и настала. Са друге стране, ми смо данас и тужни јер са нама не могу да запевају и ту радост певања поделе они који су нас на данашњи скуп довели, наши драги пријатељи Томислав Тоља Браловић и Драган Илић.Позив су нам упутили тако што су нас задужили. А задужили су нас својом неизмерном љубављу према родном крају и људима у њему, према његовим традиционалним вредностима и надасве према нашој прастарој дивној песми извика - рекао је др Радојица Перишић, председник Друштва за неговање традиционалног певања извика у Новој Вароши, обраћајући се учесницима сабора под шатром.

Најјача запрега 21-годишњег рабаџије Милана Жунића Најјача запрега 21-годишњег рабаџије Милана Жунића

- Овде на обронцима Муртенице, где је родно место „златиборске кајде“, сваки иоле стасали девојчурак и дечак су, без обзира на слух или музички дар, лако учили и од детињства са радошћу певали нашу песму.Та радост певања се посебно могла доживети слушањем песме Тоље и Драгана.Били су међу оснивачима нашег удружења - Друштва за неговање традиционалног певања извика, институције која је себи поставила за ово време тежак задатак, да од нестанка спасе стару песму. Тоља и Драган су били међу највреднијима у преношењу умећа певања као и љубави према песми извика на млађа поколења.Захваљујући њиховом труду и труду још неколицине ентузијаста, Негбина је једно од ретких места, скоро једино у ширем окружењу, у коме нашу стару песму активно певају тек стасали дечаци и девојчице.Имаћемо прилику да их данас чујемо.Они су нада да песма неће нестати кад генерације старијих певача оду.Они су и најбољи чувари успомене на претке и који су песму и чували и преносили. Оно ће бити и најбољи чувари успомене на Тољу и Драгана којима посвећујемо данашњи дан – нагласио је Перишић и додао:

Рабаџије Муртенице и Босања Рабаџије Муртенице и Босања

- Браћо и сестре, нека данас ипак надвлада радост песме!Сигуран сам да то желе и душе наших пријатеља које нас бодре са ових висова.На нама је да их памтимо и по добру помињемо. Најбоље ћемо им се одужити ако што чешће певамо и још више ако певању извика подучимо млађе од себе. Хвала им вечно! Уздрављу с песмом!

Друго место освојио је Слободан Лечић Друго место освојио је Слободан Лечић

Истичући да у Негбини живи 409 пунолетних становника, а да просечна старост становништва износи 48 година, водитељ програма и пријатељ Негбинаца, Милован Велимировић из Зубиног Потока, подсетио је да двојица мештана, која живе у Београду и на Златибору, не заборављају завичај.

Као некада – надметале се делије у бацању камена с рамена Као некада – надметале се делије у бацању камена с рамена

- Југослав Илић је веровао у боље сутра и саградио је крст који се налази поред нас и тиме нас подсетио на то како детињство враћа човека у боље дане и враћа га у место у коме је одрастао, без обзира где се његов живот наставио након неколико година. Наравно, све ово данас на Видовданском сабору не би било овако спектакуларно да је уместо организатора Радосава Браловића (сина преминулог Тоље), једног од најбољих угоститеља на Златибору, директора ресторана „Овал“, био неко други – рекао је Велимировић на саборовању које је трајало до раних јутарњих сати.

Домаћини сабора – Радосав Браловић и Милован Велимировић Домаћини сабора – Радосав Браловић и Милован Велимировић

Домаћини сабора – Радосав Браловић и Милован Велимировић Домаћини сабора – Ивица Пауновић и Милорад Марјановић

МИЛАН ЖУНИЋ НАЈБОЉИ РАБАЏИЈА

Трупац од 1,37 кубика јеловине (дар стругаре „Мото“ из Јасенова) сеоским путем извлачило је шест воловских запрега. Победио је Милан Жунић из Кућана, само за секунду испред Слободана Лечића из Амзића, а треће место заузео је Зоран Дрндаревић из Кућана.

У бацању камена с рамена најуспешнији је био Ивица Пауновић из Кућана, испред Дејана Браловића из Негбине и Милојка Јојића из Кућана.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vidovdan sabor negbina milan žunić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.