Нова Варош: На изборе као на славу

politika.ra (Ana Vuković) 25. април 2016. године Друштво Избори 2016 Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Готово вашарска атмосфера владала је у сеоској школи „Живко Љујић” у Дражевићима, у општини Нова Варош. Овдашње становништво изборни дан доживљава као празник и према речима чланова изборне комисије излазност је на овом месту увек око 70 одсто од укупно двестотинак гласача на списку.

 Воле Дражевчани да се чује њихова реч и да бар једном у неколико година добију прилику да одлучују о судбини „оних горе, на власти”. Обуку најлепшу одећу, као да су кренули на славу, и запуте се да испуне своју грађанску дужност. Бакице у шареним марамама и деке са шајкачама излазе из кола и придржавају се за млађе. Долази и доста деце коју онда старији оставе да се поиграју у школском дворишту, уз објашњење да ће они морати да се стрпе до осамнаесте године да би могли да гласају.

– Па зар избори нису тајни? Какве су нам ово листиће послали? Толико су танки да се провиде. Што морају сви да виде кога ја бирам? – у шали довикује један старији господин члановима изборне комисије. Напољу је хладно, а пећ бубњара ради пуном паром. Нађе се и понека флашица ракије да се „разбистри мозак” пред коначну одлуку.

У Дражевићима се изборни процес не завршава заокруживањем кандидата. Кад папири са именима изборних листа заврше у кутији, бирачи излазе напоље, поседају на клупицу испред школе и почну да бистре политику уз понеки гутљај „мученице”.

– Ма, важније је нама шта ће бити на локалу. Ко год да победи на републичком нивоу, ми овде од њих видимо слабу вајду – закључује један гласач.

– Није баш тако, комшо. Они „одозго” диктирају шта ће бити с нама. Општинари само спроводе шта они кажу – супротставља му се сусед.

Разматрају се могући резултати и калкулише „ко ће с ким” после избора. Ко ће бити премијер, а ко председник општине. Како ли ће нам бити ако на републичком нивоу победе једни, а у Новој Вароши други, питају се бирачи. Нико не признаје за кога је гласао. Ако моји победе – лако ћу се похвалити да сам био на њиховој страни. Ако изгубе, бар ми се неће смејати комшилук због погрешне процене, мисле се Дражевчани, једва чекајући да чују изборне резултате.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

draževići izbori 2016


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.