Роде носе катанце

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 13. март 2016. године Друштво Коментари

Alarm - zbog seoba i bele kuge samo tri odeljenja prvaka u gradskoj skoli Аларм - због сеоба и „беле куге“ само три одељења првака у градској школи (фото: Д. Гагричић)

Иако се подстиче наталитет, сиромашна општина Старог Влаха остаје без подмлатка. Лане рођене 83 бебе, а претходних година 93-105,  па за будућност стрепе школе, клубови, запослени у јавном сектору...

И поред тога што се из касе  буџета у Новој Вароши последњих година издваја све већа  сума за подстицај рађања беба, овде  забрињава драстичан пад наталитета.У планинској и сиромашној општини роде све чешће носе катанце, па  истурена одељења „патуљастих“ основних школа у Јасенову, Бистрици, Негбини, Акмачићима и Божетићима  с муком опстају у по једном или два села, а градска школа, која је некад имала 1.900 ђака,  спала је на свега три одељења првака.

- У минулој години рођене су 83 бебе, док их је у  2014. години било 105, пре три године 93, а у 2012. години 99. У граду је било 53 принове,  а у селима 30 принова – наводуи тужну статистику Данијела Топаловић, референт дечје заштите у општинској управи, подсећјићи да се лане није чуо плач новорођентета у најмлађем нововарошком селу – Белој Реци, док је седам дечака и девојчица угледало свет у Акмачићима, а шест у Рутошима. 

У нововарошком крају лане су склопљена 73 брака, а  19 породица је добило треће дете.Међутимн, ни то нису охрабрујући подаци, па је лањска сума од 12,5 милиона динара у буџету  за новорођенчад, и  незапослене породиље – поново повећана.

Опустела села - гасе се огњишта у Трудову Опустела села - гасе се огњишта у Трудову

- Општинско веће је дуплирало накнаде за прво двоје деце - на 100.000 и 200.000 динара, док за остала остају од 300.000 до 500.000 динара.Незапосленим породиљама сада следују 12.000 месечно за проворођено дете, а за остала од 15.000 до 24.000 динара – казује Данијела Топаловић.  

Колико је проблем наталитета изражен  најбоље сведочи податак да ће у школској 2019/20120. години у клупе сести тек свега осмадесетак првака. Малом броју ђака кумују „бела куга“  и учестале сеобе, одласци пут Београд и Шумадије,  те  за радне места стрепе просветари, али и „бели мантили“ здравства, запослени у  управи,  спортски клубови како да обезбеде подмладак.

СИРОМАШТВО  И  НЕИЗВЕСНОСТ

- Са накнадама за бебе нам само бацају прашину у очи, тобоже брину о нараштајима, а нема кључних мера – да се победи сиромаштво у долини глади и неизвесност сутрашњице? Где да се запосле мајке и деца кад је индустрија на умору, нема нових погона, а  републичким плановима крај је предвиђен за развој туризма и пољопривреде. Ни за те гране нема подстрека државе, а градски   панои са читуљама чисте се два-три пута недељно! – огорчена је мајка двоје деце.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bela kuga bebe


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.