Бела Река: Да чесма краси село

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 01. јануар 2016. године Друштво Коментари

Начети зубом времена - споменик и чесма чекају неимаре Начети зубом времена – споменик и чесма чекају неимаре (Фото: Д. Гагричић)

Три спомен-обележја су ругло Горње Беле Реке, а земљак Лазар Виторовић, из Париза, помаже  мештанима, који се,  угледајући  на комшије из  чајетинских села, планирају уређење  сеоског центра  на падинама Муртенице.

Центар села у Горњој Белој Реци – простор између чесме, продавнице, кафане и четвороразредне школе (истуреног одељења ОШ „Вук Караџић“ из Јасенова) -  мештани планирају да уреде попут  комшијских, чајетинских села.

Овде су, уз пут Бела Река - Љубиш , три спомен-обележја, у јадном стању, заборављена... На спомен-чесми начетој зубом времена, подигнутој 22. децембра 1971. године, испод петоккраке су имена тројице партизанских бораца – Мила Вукаловића из Ариља, Звонка Стењковића, званог Крпан – Босанац и Ахмета Јуковића из Нове Вароши, који, како пише, „у борби против непријатеља и домаћих издајника дадоше животе на територији Беле Реке“. Неколико корака даље, према школи, је њихова гробница са белегом који је оштећен, па поправљан пре нешто више од двадесетак година.

Траже уклањање трошне бараке,  у близини школе у Горњој Белој Реци Траже уклањање трошне бараке,  у близини школе у Горњој Белој Реци

Наспрам ових обележја је  ругло села -  крајпуташ,  до недавно прислоњен уз бандеру, а недељама оборен на земљу?! Избледела слова клесара из Збојштице сведоче  да је Драгојле Бумбовић у 33. години оставио кости на Кајмакчалану 4. 10. 1916.године,  кад је српска војска започињала офанзиву на Солунском фронту, а и да му је чича Јеврем био ратник.

- Планирамо да  подигнемо камену чесму којом би се дичило село, а да ова три обележја нађу место на њој или у околини, уз неопходне конзерваторске радове. Ништа не би радили на своју руку, већ уз сагласност Народног музеја у Ужицу, борачке организације и Дирекције за изградњу у Новој Вароши. Земљак из Париза, Лазар Виторовић, подржао је наше намере, обезбеђујући део пара, а очекујемо и  да се други одазову  – кажу чланови  Савета Месне заједнице Бела Река  Драган  Селаковић  и Милован и Милета Милојевић.

Мештани планирају да уклоне  некадашњу бараку СУП-а, која је подупрта док је у њој била млекара и прети да се сруши, а да на том месту уреде кутак за одмор  и спортске активности. Село на падинама Муртенице, познато по старој цркви Преображења Господњег,  рибњаку пастрмке, производњи белог мрса и меса и  вредним малинарима и дрвосечама,  има амбиције за развој туризма . У неколико кућа су спремне  собе, као и апартмани у задружном дому, али никако да се приме „пелцери“  из златиборских села... 

Брука - крајпуташ ратницима са Кајмакчалана у трави, у центру села Брука - крајпуташ ратницима са Кајмакчалана у трави, у центру села

Већина сеоских центара у нововарошкој општини се, на жалост, не може похвалити бригом о лепшем изгледу и урбанистичком уређењу. Руку на срце: изузев неких спорадичних акција, нема на овом пољу традиције, а  запуштености кумује пад економске моћи села и број житеља. Месна руководства се правдају беспарицом, док су  ретки ентузијасти или активисти одавно дигли руке пред  онима којима су изборне  хајке,  политиканство и странчарење пречи од умивања животне средине.

БЕЗ  ПУТОКАЗА И  ТАБЛИ

- Нигде табле и путоказа за Белу Реку, не зна намерник где је дошао! - жале се мештани, тврдећи да су сами постављали дрвену таблу на превоју  Стража. - Сви су нас заборавили или нас заобилазе и прескачу,  иако имамо  много више  да понудимо него  у селима где су начичкане табле и путокази!?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bela reka krajputaš česma nemar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.