Kurtići zarobljenici Zlatarskog jezera

alo.rs (Ž. Dulanović) 01. децембар 2015. године Друштво Природа Коментари

Zlatarsko jezero zima Kurtići odsečeni od sveta na porodičnom imanju (foto: Ž. Dulanović)

Supružnici Radojica (65) i Magda (65) Kurtić odsečeni su od sveta na porodičnom imanju u pustom zaseoku Donji Vasilići na Zlatarskom jezeru.

Kurtićima ponestaje hrane za krave, ovce, svinje i živinu koju gaje. Skela kojom su predhodnih godina prebacivali pokućstvo i stoku u zimovnik na Kokinom Brodu više ne saobraća najvećom od tri akumulacije u kanjonu Uvca, a sneg koji je pao zatvorio je šumski put kroz vrleti Smudinoga.

Zaseok Vasilići nalazi se na nekadašnjem ušću Tisovice u Uvac i sa tri strane je opkoljen vodom, dok su mu u zaleđu neprohodni planinski visovi.

- Nisam se ovome nadao, pa sam ukošeno seno još letos prebacio u zimovnik, a u Vasilićima imam zaliha za još desetak dana. I supruga i ja smo slabijeg zdravstvenog stanja, pa se zadnjih pet godina selimo krajem novembra na imanje u Kokinom Brodu, uz magistralu za more. Međutim, skelu koja je vozila šest decenija zabranila je nedavno inspekcija, a prvi sneg je raskaljao put uz planinu, pa ne može da dođe ni kamion kojim bih selio stoku, a dve krave koje gajim samo što se nisu otelile. Do asfalta na Borju je preko šest kilometara uspona - priča Radojica Kurtić.

Kurtići i njihove malobrojne komšije iz okolnih naselja zatočenici su Zlatarskog jezera. U zaseocima odsečenim od sveta izgradnjom hidroakumulacije, svega je još nekoliko staračkih domaćinstava.

Vukovi i lisice jedini gosti

Brodić „Limskih HE“, koji više ne vuče skelu i koji saobraća svega tri dana sedmično, leti im je najkraća, a zimi, dok ne zaledi jezero, i jedina putna veza sa svetom.

- Brodić često zimi ne saobraća mesecima, pa se iz sela može jedino pešice preko zaleđenog jezera, a vukovi i licice su nam jedini gosti. Zbog teških uslova života ugašena su mnoga ognjišta, a čitavi zaseoci su ostali pusti. Oživi jedino leti, kada dođu vikendaši i odseljeni da obiđu imanja. Ovde sam od kraja marta do prvih snegova, a gde ću ove zime, sam bog zna - kaže Kurtić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.