Кликом до књиге „Дозивање предака“

zlatarinfo.rs 31. октобар 2015. године Друштво Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Насловна страна књиге

Књига Драгољуба Гагричића о историји која се није учила, о кратком памћењу, забораву, немару према наслеђу, али и о корацима у духовној обнови.

Књига „Дозивање предака“ новинара Драгољуба Гагричића из Нове Вароши од данас је и у електронском издању доступна на порталу Златаринфо: Дозивање предака - Драгољуб Гагричић

Књига је, иначе, из штампе изашла, у јуну 2015. године, у тиражу од 500 примерака и стигла је у руке читалаца и до неких библиотека, углавном у западној Србији. 

Међу корице своје друге књиге Гагричић је сабрао новинске текстове – записе, коментаре, осврте, репортаже, фељтоне – објављене у локалним и дневним новинама. У нешто више од четири деценије новинарског заната, уз вести и извештаје о свакодневним актуелностима, црним хроникама и људским судбинама, дозивање предака била му је омиљена тема, уз залагање да се прекине ланац заборава. 

- Стално ме пекло понижавање сопствене историје. У другој половини 20. века исувише се ревносно потискивало све што се одиграло у периоду пре Другог светског рата, као да је Стари Влах био пуста утрина?!Ретке су средине као Нова Варош из које је грувала артиљерија идеолошке острашћености, уз живот у самообманама. „Дозивање предака“ је мала историјска читанка Старог Влаха, а истовремено стрепња, забринутост, вапај, поменик, памћење и опомена - казује Гагричић о темама књиге и годинама у професији „слатке горчине“.

У основи књиге је питање: „А кад нам корене почупају, шта ће нас чувати од нових олуја...? Подсећајући на историју која се није учила у школама, аутор открива и морално огледало садашњости и духовне скучености паланке. Зато су најчешће теме записа запустела црквишта, запуштени шанчеви и крајпуташи, светогрђе, немар према народном наслеђу и градитељству, погубни прогон ћирилице, комите и Солунаци без споменика...

Поред ликова и и судбина знаменитих Старовлашана – патријарха Гаврила Рашковића, војводе Петра Бојовића, војводе Вука и других, на новинске странице стизали су и записи о васкрсу неимарског духа у Милешевској епархији, који је био ветар у леђа онима који су слушали глас предака на трагу духовне обнове и бриге о баштини.

Књигу можете читати на овој страници: Дозивање предака - Драгољуб Гагричић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija istorija dragoljub gagričić knjiga dozivanje predaka heroji


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.