Kokin Brod: Vrtić za 18 polaznika

danas.rs (R. Popović) 04. октобар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Od 1. septembra u izdvojenom odeljenju vrtića, smeštenom u OŠ „Gojko Drulović“ u Kokinom Brodu , 18 mališana uzrasta od tri do pet i po godina pohađaju specijalizovani program ranog vaspitanja i obrazovanja.

Program koji svakog radnog dana traje po četiri sata besplatan je za sve polaznike, a realizuje se u okviru projekta „Vrtići bez granica 2 - kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“, čiji je nosilac Predškolska ustanova „Paša i Nataša“ iz Nove Varoši.

Specijalizovanim programom obuhvaćeni su mališani koji ranije nisu bili uključeni u proces predškolskog vaspitanja. Na teritoriji Kokinog Broda i okolnih sela mapirano je, inače, još 35 dece koji su potencijalni učesnici ovog obrazovnog poduhvata. - Program je baziran na učenju kroz projekte koji zajedno razvijaju deca, roditelji i vaspitači. Ova metodologija podstiče decu da od najranijeg uzrasta uče kroz otkrivanje i zapitanost, kroz prihvatanje različitosti, da se osamostaljuju u tom procesu i da motivaciju za učenje nalaze u zajedničkim uspesima i saznanjima. Takođe promoviše i aktivno učešće roditelja, kao i dobrobit sve dece u programu i u zajednici, ističe Dragana Ćirović, direktorka novovaroške Predškolske ustanove i napominje da je cilj projekta „Vrtići bez granica 2“ značajnije uključivanje dece uzrasta od tri do pet godina uključujući i mališane iz društveno osetljivih grupa u kvalitetne inkluzivne programe, unapređivanje znanja i veština profesionalaca, kao i zakonodavnog okvira sistema za dobrobit dece i porodica.

Četvoročasovni specijalizovani program u Kokinom Brodu, kao i onaj koji se paralelno odvija u gradskoj Biblioteci sa grupom mališana koja takođe ne pohađaju predškolsku nastavu i njihovim roditeljima, realizuju se u saradnji sa Institutom za pedagogiju i andragogiju beogradskog Univerziteta. Projekat, inače, partnerski sprovode UNICEF i Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju, deset lokalnih samouprava među kojima je i novovaroška, predškolskim ustanovama, a uz podršku Švajcarske agencije za razvoj.

U okviru Projekta, UNICEF i Vlada Švajcarske uložili su skoro 1,5 miliona dinara u adaptaciju učionice u Kokinom Brodu, dok je Opština Nova Varoš obezbedila prostor i sredstvima od 164.000 dinara pomogla opremanje odeljenja, pružila administrativnu i stručnu podršku u pripremnoj fazi i tokom adaptacije, preuzela finansiranje zaposlenih u programu, kao i troškove tekućeg održavanja.

- Za lokalnu zajednicu je važno što su predstavnici UNICEF-a, donatori i stručni saradnici u ovoj oblasti prepoznali značaj da jedno ovakvo specijalizovano odeljenje počne sa radom i u seoskoj sredini jer i mališani sa sela zaslužuju iste ili bar slične uslove za kvalitetan rani razvoj i obrazovanje baš kao njihovi vršnjaci u gradu. Ovo je samo prvi korak, zato pozivam roditelje da zajednički prepoznajemo potrebe najmlađih članova naše zajednice i pomognemo da svoje detinjstvo provode u kvalitetnijim uslovima, rekao je predsednik opštine Dimitrije Paunović na svečanosti održanoj u sredu 30. septembra koja je upriličena povodom otvaranja prvog seoskog vrtića u zlatarskom kraju.

Na događaju u Kokinom Brodu govorili su i predstavnici UNICEF-a i beogradskog Centra za interaktivnu pedagogiju, koji su podsetili na značaj ovog trenutno najkvalitetnijeg predškolskog programa uz očekivanja da će se postojeći kapaciteti i obuhvat dece uzrasta od tri do pet i po godina proširiti i na druga sela u opštini. Svečanosti su, inače, pored rukovodstava škole, vaspitačica, meštana i roditelja mališana, prisustvovali i predsednik Skupštine Branislav Dilparić i zamenik predsednika opštine Ivan Mladenović, koji su najavili nastavak projekta i nakon isteka memoranduma u februaru 2016. godine.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kokin brod vrtić os gojko drulović unicef


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.