Уједи паса за буџет и могућe злоупотребe тема састанка са Селаковићем

glaszapadnesrbije.rs 29. септембар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Накнеде за повреде које су нанели пси, а плаћају се из буџета локалне самоуправе,односно из џепова грађана, различите су од општине до општине, а постоји мишљење да се у појединим чак и злоупотребљавају.

Због тога као пример наводимо две општине и један град, различите по величини и броју становника.

Чачак има 120 хиљада становника и за повреде настале услед напада паса за део 2013. и целу 2014. годину по основу надокнаде поравнањем исплатио је 10.117.100,00 динара за 379 предмета.

Општина Пријепоље према попису из 2011. броји четири пута мање становника од града на Морави, 37 хиљада, али из буџета за исте повреде исплаћено је 7.669.855,60 за три и по пута мање предмета. Када се на то додају накнаде за падове у шахте и тротоаре, онда је ова цифра близу ове у Чачку.

На тридесет километара од Пријепоља, комшијска општина Нова Варош, прошле године по истом основу исплатила је свега 800 хиљада динара.

,,Имали смо таквих случајева. Наравно, Комисија је имала задатак да све те пријаве преиспита и провери. Ишли смо на мирно решење, а накнаде су се кретале од 15 до 30 хиљада у случајевима када су повреде биле очигледне и када је пацијент приложио доказе да је имао трошкове лечења, одласка инфектологу у Ужице и слично”, каже председник општине Нова Варош, Димитрије Пауновић.

Јавни правобранилац Града Чачка Катарина Новковић каже да су повређени морали да доставе налаз од лекара опште праксе са тачно дефинисаним повредама, локацијом и обимом, као и да их је он морао упутити да приме АТ заштиту.

„Служба Ургентног центра по протоколу морала је повреде пријавити полицијској управи, а трочлана Комисија у оквиру Дома здравља имала је задатак да потврди да се заиста ради о повредама насталим услед уједа пса“, рекла је она.

Глас западне Србије затражио је од јавног правобраниоца у Пријепољу и осталих поменутих општина спискове оштећених од уједа паса којима су исплаћене накнаде, као и имена чланова Комисија које су одлучивале о накнади.

О проблему са уједима паса и могућим злоупотребама разговарало се прошле недеље на саветовању које је организовао НАЛЕД са министром правде Николом Селаковићем и правобраниоцима из локалних самоуправа, где је констатовано да постоје бројне злоупотребе и да ће се радити на јединственом регистру случајева како би се те појаве спречиле.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš prijepolje dimitrije paunović cacak psi naknada ujed


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.