Калипоље без блата

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 30. септембар 2015. године Друштво Коментари

Дуго чекају асфалт у Љепојевићима, селу сточара и кромпираша Дуго чекају асфалт у Љепојевићима, селу сточара и кромпираша (Фото Д. Гагричић)

Општина Нова Варош расписала тендере за асфалтирање 30 километара сеоских путева, а највише у месним заједницама Божетићи и Јасеново.

На пут кроз Калипоље, у селу Љепојевићи, на Јавору, где годинама царују локве и блато, идуће године стићи ће – асфалт.Село са највећом пољопривредном производњом у општини, пре свега млека и кромпира, добиће две модерне саобраћајнице.

- Асфалтираћемо пет километара пута од Долова у Буковику, преко Калипоља до раскрснице у засеоку Корићанци, као и деоницу од школе у Љепојевићима, порeд врела Вршевине, до манастира Дубница – каже Мирољуб Шапоњић, директор Дирекције за изградњу.

Шумарска кућа на Јавору – давно стигао асфалт са ивањичке стране Шумарска кућа на Јавору – давно стигао асфалт са ивањичке стране

Општина је расписала тендере за радове на око 30 километара сеоских путева. Овом акцијом и улагањем 140 милона динара, како се надају, надокнадиће мали учинак у модернизацији путне мреже у неколико последњих година. Машине путара ће, поред подјаворских села, стићи и у врлети Муртенице, на макадамске друмове месних заједница Јасеново, Драглица и Негбина, али и на подручје Негбине, Акмачића, Бистрице, Рутоша...

- Планирано је да радови на појединим деоницама почну већ крајем октобра или у новембру, а да се извођачима плаћа у 12 рата идуће године – наглашава Шапоњић. - Настављамо и са започетом акцијом солидарности, да мештани за засеочке путеве дају део средстава.У Бистрици, Комаранима и Виловима прикупљају паре...

Најављене поправке и лоше деонице уз Омражење у Буковику Најављене поправке и лоше деонице уз Омражење у Буковику

Иако још има села без метра асфалта, возачи и путници негодују што се не реконструише деоница пута Нова Варош – Ивањица, од града до бране ХЕ „Увац“. Ово је, кажу, најважнији општински пут, изузетно значајан за неколико привредних грана (туризам, шумарство, сточарство, електропривреду), али је траса у закрпама, са удубљењима и оштећењима, поготову долином Зложнице и преко Комарана, па превозници трпе велике трошкове и штете.

ЈАВОР ЧЕКА ПОМОЋ

Три километра пута, од Калипоља до шумарске куће на Јавору и прикључка на пут Ивањица – Сјеница, остаје да чека – боља времена. Мештани, иначе, подсећају власти да се идуће године навршава 140 година од Јаворског рата и почетка ратних операција против Турске и борбе за независност Србије 1876-1878. године, па би за радове, кажу, требало тражити подршку Републике.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.