Нова Варош: Неће белег Солунцима

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 22. септембар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Дуг јунацима отаџбинских ратова - чланови Одбора и вајар Горан Чпајак на градском тргу

Општинско веће одбило предлоге Одбора за подизање споменика ратницима 1912-1918. године. Нису ни разматрали понуђену локацију, а председник Димитрије Пауновић каже да „у општинском буџету нема пара“.

Општинско веће Нове Вароши одбило је предлоге Одбора за подизање споменика ратницима 1912-1918. године, а није се ни изјашњавало о кључном захтеву - локацији на којој би се одужио дуг славним прецима.

Нова Варош је један од ретких градова без обележја учесницима отаџбинских ратова. Подизање белега у славу и част 2.000 ратника, од којих је 1.200 остало на бојиштима од Дрине до Кајмакчалама, у „плавим гробницама“ или у логорима - замишљено је буде круна обележавања одбране Србије у Великом рату.

Чланови Одбора, тела које је пролетос формирало Веће, определили су се да се споменик подигне на неуређеном травнатом терену некадашњег језера на Тргу, између скулптуре војводе Петра Бојовића и Дечјег вртића.

- Одбор је прихватио мишљење Горана Чпајака, професора Факултета примењених уметности у Београду, вајара светског гласа, да би два белега, иако одвојени - већ постојећи споменик војводи Петру Бојовићу и нови његовим ратницима, представљали идеалну амбијенталну целину – истиче председник Одбора Дејан Грбић, инжењер у Дирекцији за изградњу.

Да би се остварио овај подухват, за понос и памћење генерација, у Одбору, према речима Грбића, сматрају да је неопходно да иза њега стане цео град и општина. Зато је и затражено да се у састав Одбора укључе и представници Општинског већа и СНС, кључне стране у владајућој коалицији, а да Дирекција за изградњу брине о расписивању јавног огласа за идејно решење и подизању споменика.Предлози су, међутим, одбијени на седници Већа у крњем саставу, без чланова СПС, колиционог партнера. 

- Очекивали смо значајније ангажовање овог Одбора, не само у давању предлога и покретања иницијатива, које би се изгледа, по замисли чланова овог тела највећим делом финансирале из општинске касе, већ и у прикупљању новчаних средстава. У буџету нема пара за ову намену, а уверен сам да подизање споменика не би утицало на подизање квалитета живота грађана, што је наш примарни циљ - рекао је на седници Већа Димитрије Пауновић, председник Општине, позивајући Одбор на покретање шире акције међу грађанима, па ће се општина, ако буде одјека, одазвати према могућностима.

АПСУРД

- Више је него очигледно да власт неће белег Солунцима, а ни разговоре на тему односа према прошлости - опомиљу у Удружењу потомака ратника. - Зашто јасно не кажу је су ли им и зашто „везане руке“ и је ли неко „бацио око“ на предложену локацију. Па нека другу понуде, јер како тражити средства донатора ако нема утврђене локације и идејног решења споменика?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.