Нова Варош: Представа у част војводе Бојовића

danas.rs (R. Popović) 19. септембар 2015. године Друштво Варошани Коментари

Zlatarinfo logo

Педесетак нововарошких глумаца, музичара и рецитатора окупило се пре неколико дана на уметничком пројекту под називом „Салутирање војводи Петру Бојовићу“. Реч је о драмско-музичком подухвату који заједнички реализују градска Библиотека и локално Удружење грађана „Пленум“, а поводом века одбране Србије у Великом рату и 157. годишњице од рођења нашег славног земљака.

- Деценије заборава покривају заслуге једног од четворице славних војвода - Петра Бојовића, који се никада није постидео завичаја и свог скромног, сељачког порекла иако је војничким умећем и личном чашћу задивио читав свет. Позоришна представа, у којој ће бити приказани најзначајнији фрагменти из живота војводе Бојовића, најмање је што можемо да урадимо у његову част, каже Нера Човић, директорка матичне Библиотеке и додаје да ће кроз пројекат бити осветљен лик и дело славног војсковође из мало другачијег угла, али да ће представа имати упориште у историјским чињеницама.

У фокусу ће бити, како његово детињство у родним Мишевићима, школовање на Војној академији коју завршава као први у рангу међу официрима своје класе, тако и године славног војевања у чак шест ослободилачких ратова, све до његове изолације и смрти 19. јануара 1945. године.

- Представа ће се бавити и темом о Бојовићевом страдању, његовим последњим данима и одласку са овог света у 87. години живота. Определили смо се за драматизацију једне од верзија по којој је Бојовић умро од последица унутрашњег крварења задобијеног у вишедневном премлаћивању у затвору ОЗНЕ, додаје Човић.

Иначе, прве читалачке пробе почеле су пре неколико дана у матичној Библиотеци. Режија представе поверена је Драгани Николић из Београда. Улоге ће тумачити нововарошки глумци-чланови некадашњег локалног аматерског позоришта, као и талентовани ученици градске основне школе и Гимназије. За музичку подлогу побринуће се Тамбурашки оркестар и Женска певачка група Дома културе „Јован Томић“.

Организатори планирају да комад буде изведен током новембра - највероватније на свечаној академији поводом општинског празника у великој сали овдашњег Дома културе. Реализација овог уметничког пројекта подржана је, иначе, из буџета локалне самоуправе, средствима од око 260.000 динара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović dom kulture jovan tomic plenum


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.