Kompjuter draži od knjige

danas.rs (R. Popović) 19. септембар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Za mlade je čitanje postalo prava egzotika. Osnovci i srednjoškolci sve manje vremena provode uz knjigu, pokazala su nedavna istraživanja sprovedena među tinejdžerima u Srbiji.

Ni u Novoj Varoši situacija na ovom polju nije „ružičasta“. Utisci profesora književnosti je da zanemarljiv procenat učeničke populacije čita literaturu koja nije obavezna nastavnim programom, a najveći deo đaka čak i klasike iz lektire pročita u vidu skraćenih verzija sa interneta. I bibliotekari kažu da se broj čitalaca iz godine u godinu smanjuje, ali i da su oni koji vole da se druže sa knjigom, sve aktivniji.

Statistika pokazuje da mlađa deca najrađe otkrivaju svet knjiga, dok su srednjoškolci ubedljivo najmanje zainteresovani za čitanje. U novovaroškoj Biblioteci, od ukupnog broja članova, svega četvrtinu čine učenici osnovnih i srednjih škola. Prema podacima iz godišnjih izveštaja, tokom 2012. u Biblioteku „Jovan Tomić“ upisala su se 193 učenika osnovnih škola, koji su pročitali 3.458 knjiga. U 2013. bilo je 248 članova i 4.266 pročitanih knjiga, dok je lane člansku kartu Biblioteke steklo 152 osnovaca, koji su pročitali 4.430 knjiga.

- Tokom 2014. stotinak članova - učenika osnovnih škola, pročitalo blizu 200 knjiga više u odnosu na prethodnu godinu. To znači da su čitaoci u ovoj populaciji postali aktivniji. Dobar je pokazatelj to što je, i pored tendencije pada čitalaca, gotovo zanemarljiv broj onih koji se samo nalaze na našoj evidenciji, a ne čitaju - ističe Radmila Bjelić, knjižničar u matičnoj Biblioteci.

U ovoj ustanovi kažu da i mlađi i stariji osnovci sa polica najčešće uzimaju dela iz obavezne školske lektire, ali i da ih privlače avanturistički romani. I za jedne i za druge zajedničko je da su im primamljiviji strani autori. Mlađi se najčešće late knjiga sa puno fotografija i ilustracija, avanturističkih serijala (poput Džeronima Stiltona). Stariji osnovci obožavaju autore poput Keti Hoopkins , literaturu vezanu za odrastanje, zaljubljivanje, odnose u porodici, školi, društvu...Novovaroški srednjoškolci, usled sve agresivnijeg marketinga, većinom čitaju knjige koje su bile inspiracija za za popularna filmska ostvarenja. Retki su oni koji čitaju klasike, poeziju čitaju samo pojedinci, a najmanje interesovanje vlada za pripovetke i dela zavičajnih pisaca i pesnika. Tinejdžeri koji vole druženje sa knjigom, sa druge strane, čitaju kvalitetnu literaturu. Omiljeni su im Murakami, Selindžer, Džon Grin...

Da je miris korica tek otvorene knjige prestala da bude strast sve većeg broja đaka, slažu se i njihovi profesori književnosti, koji gube bitku sa četovanjem na društvenim mrežama i nemuštim SMS porukama. Obaveznu školsku lektiru učenici izgleda najbolje „sažvaću“ jednim pritiskom „miša“ nakon čega se na kompjuterskom ekranu pojavi prepričana verzija lektire, sa odvojenim uvodom, zapletom i opisima likova. Sve na jednoj ili, retko, dve strane.

- Učenicima dajemo spisak lektire koje bi trebalo da pročitaju za narednu školsku godinu. To je svega pet-šest knjiga, koje mogu da pročitaju i za vreme raspusta. Takvih đaka je, međutim, zanemarljivo malo. U opštoj poplavi kompjuterizacije, najlakše im je da prepisuju sa interneta, i to skraćene verzije pune materijalnih, gramatičkih, stilskih i drugih grešaka - tvrdi Gordana Boranijašević, profesorka srpskog jezika i književnosti. Ona kaže i da takve „resavsko-prepisivačke“ radove nastavnici i profesori prepoznaju, i da đacima, da bi im dokazali odakle su „skinuli“ i čije rečenice prepisuju u svojim pismenim radovima, pronađu tekst na „mreži“, odštampaju ili navedu sajt na kojem su tekst pronašli.

Profesorka Boranijašević ukazuje na problematičnu činjenicu da deca i mladi iz godine u godinu evidentno sve manje čitaju i smatra da su u opštoj, izuzetno nepovoljnoj društvenoj klimi, sve manje i motivisani na čitanje jer pismenost, načitanost i obrazovanost danas nisu na ceni u dovoljnoj meri.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga citanje kompjuter


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.