Nova Varoš: LED sijalice štede kasu

danas.rs (R. Popović) 19. септембар 2015. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo LED sijalice - ilustracija

Opština Nova Varoš jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja je pokrenula projekat rekonstrukcije javne rasvete, koja obuhvata zamenu oko hiljadu svetiljki u gradu štedljivim LED sijalicama. Investicija je vredna oko 29 miliona dinara, a finansiraće se iz opštinske kase u naredne tri godine.

Prva faza ovog značajnoj posla podrazumeva zamenu 935 svetiljki na gradskom području, od ukupno 1.400 koliko ih ima na teritoriji opštine Nova Varoš. Radovi su, nakon uspešno obavljene tenderske procedure, povereni beogradskoj firmi „Minel Shreder“, inače, najvećem domaćem proizvođaču svetiljki sa natrijumovim izvorima za javno, urbano, sportsko, industrijsko, tunelsko i specijalno osvetljenje. Izvođači su posao na zameni sijalica započeli ovih dana, a rok za njihov završetak je kraj oktobra.

- Za troškove električne energije i održavanja javne rasvete iz opštinske kase se godišnje izdvaja preko devet miliona dinara. Sa štedljivim LED svetiljkama će se uštedeti preko 40 odsto od ove sume, a prema kalkulacijama stručnjaka, kroz uštedu bi trebalo da se investicija otplati za najduže šest godina, kaže Miroljub Šaponjić, direktor opštinske Direkcije za izgradnju u čijoj je nadležnosti održavanje javnog gradskog osvetljenja. On dodaje da, ukoliko ovaj posao bude imao očekivane rezultate, u dogledno vreme može se očekivati i zamena ostalih oko 500 sijalica iz sistema javne rasvete i to najpre na rubnim područjima grada, a potom i na seoskom području.

„Radni“ vek jedne LED sijalice je, inače, 25 do 30 godina, a garancija na električne i metalne delove je oko jedne decenije. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, znatno će se smanjiti sadašnja instalirana snaga svetiljki od oko 0,26 mega vata, produžiti životni vek sijalica i obezbediti bolji kvalitet osvetljenja u gradu u skladu sa važećim standardima. Svetiljke su programirane i da tokom noći, u zavisnosti od vremenskog perioda, smanjuju intenzitet svetlosti čime dodatno štede energiju. Uz saglasnost Opštinskog veća, investicija će se isplaćivati u narednih 36 jednakih mesečnih rata bez kamate.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

led tasveta ulicna rasveta stednja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.