Муртеница: Вршидба уз помоћ „арана“ и „зубчаре“

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 10. септембар 2015. године Друштво Пољопривреда Коментари

Вршидба на гувну Батаковића, као некад Вршидба на гувну Батаковића, као некад (фото: Д. Гагричић)

Прве машине у Старом Влаху браћа Бранко и Рајко Батаковић из Ојковице вратили у погон.

За вршидбу јечма са пола хектара њиве у врлетима села Ојковице, на падинама Муртенице, браћа Бранко (42) и Рајко (38) Батаковић „оживели“ су на гувну су давно отписане прве пољопривредне машине. У беспућу Старог Влаха поново су забректали мотор „аран“ и вршалица „зубчара“.

Аран се пали на цик, курблу и потезање каиша мишицама Аран се пали на цик, курблу и потезање каиша мишицама

Старије мештане су подсетили на седамдесете године прошлог века кад су вршалице почеле да одмењују коње у вршидби, а млађима показали како се мобом срађивала летина и жито у кратком року пунило амбаре.Стари мотор „аран“, фабрике „Торпедо“ из Ријеке, који је некад покретао стругару и вршалицу Батаковића. Увелико превалио шест деценија и после 15 година паузе захуктао се из трећег покушаја. А пали се на „ћик“ – уз помоћ запаљене крпице натопљене нафтом, те курбле и мишица мештана који потежу каиш вршалице.

Хлађење мотора који је напунио шест деценија Хлађење мотора који је напунио шест деценија

- Комбајн не може у нашу њиву на стрмини, па се довијамо, као што су радили отац Радољуб и ђед Здравко.Јес да овде нема неке рачунице, али и не може земља док се не оре, нема мрса без стрна, немаш краве ђе да напасеш. Ако три године не преврћеш ѕемљу – отимају је клека и шепурак – казују браћа. 

И док многа огњишта у врлетима Муртенице остају без жара, а куће се затварају, задруга Батаковића са 11 чељади, од којих је шесторо деце, опстаје захваљујући заради од стругаре, сече и извлаћења грађе, док приходи са прљуше не могу ни да подмире део потреба.

Предах за доручак радника на гувну Предах за доручак радника на гувну

Под церадом и „у пензији“ годинама је „зубчара“ комшије Милисава Поповића (70). Ово му је трећа вршалица од како је 1975. године на услузи у околним засеоцима.

- Нема више ни жита, ни старих домаћина – вајка се Милисав док одмиче џакове јечма. - „Зубчари“ не требају резерви делови: кад се поломе, зубце направе ковачи, а оне дрвене делове бар овде имамо од чега израдити...

СЛАМА У БАЛАМА

На гувну су биле и новије машине, трактопр да принесе плашће јечма, али и да покрене балирку, која је сламу „паковала“ у бале. Слама ће добродоћи кад стегне зима јер је онда једе стока, а и за простирку у штали. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

murtenica vršidba aran zubčara guvno rajko bataković branko bataković milisav popović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.