Nova Varoš: Vodovod na gazdovanje „Energiji“

danas.rs (R. Popović) 12. септембар 2015. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Članovi novovaroškog Opštinskog veća podržali su inicijativu predsednika opštine Dimitrija Paunovića da se u skupštinsku proceduru uvrsti predlog izmene lokalne Odluke o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Nova Varoš. Suština zahteva za izmenom ove odluke je da se omogući zakonski okvir kojim bi se gazdovanje nad gradskim vodovodom sa Komunalnog preduzeća prebacilo na „Energiju Zlatar NV“.

- Niža cena i bolji kvalitet vode glavni su motivi pokretanja inicijative da se komunalne delatnosti snabdevanja vodom za piće i prečišćavanja i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda povere „Energiji“, obrazložio je većnicima svoj predlog predsednik Paunović. „Iscrpeli smo sve mehanizme ubeđivanja sa komunalcima da se štedi na svim poljima, da se spreče gubici, izvrši neophodna racionalizacija radnih mesta, kao i da se zbog nerada i javašluka pojedinci sankcionišu. Kao direktnu posledicu viška zaposlenih i loše organizacione strukture unutar kolektiva imamo visoke cene vode i sistem koji je „na kolenima“. Nedopustivo je da zbog neodgovornog pristupa u radu i opstrukcije pojedinaca u JKP ispaštaju građani koji, inače, negoduju zbog visoke cene usluge isporuke vode“, dodao je on.

Prvi čovek grada na padinama Zlatara smatra da preduzeće „Energija“ ima kapaciteta da uvede u red sistem vodosnabdevanja baš kao što je to uradilo sa modelom isporuke toplotne energije, inače, delatnosti koju je ranije takođe obavljalo JKP „3. septembar“. Ideja opštinskog rukovodstva je da se ova firma ojača stručnim ljudima i inžinjerskim kadrom, kao i da se iz redova Komunalnog, ukoliko za to budu zainteresovani, angažuju i drugi potrebni radnici.

- Moj predlog je da to bude po modelu ugovora o radnom angažovanju na određeno vreme jer je to najbolji način da ljude motivišemo da savesno i odgovorno obavljaju svoj posao, kazao je Paunović. Prema njegovim rečima, eventualno donošenje odluke da se upravljanje nad gradskim vodovodom poveri na upravljanje „Energiji“ bio bi samo prvi korak opštinske uprave u sređivanju stanja u oblasti komunalnih delatnosti, o kojima je, inače, dužna da se stara isključivo lokalna samouprava u čijoj je nadležnosti da obezbedi uslove za odgovarajući obim, kvalitet, dostupnost, kontinuitet i nadzor u vršenju delatnosti u ovoj oblasti.

Na sednici Veća, održanoj pre nekoliko dana, čulo se i da , ukoliko komunalci ne budu shvatili ozbiljnost situacije, može se desiti da se pokrene i inicijativa da se usluge iznošenje smeća i održavanja gradskih grobalja povere nekoj drugoj firmi ili preduzeću.

U kraćoj raspravi koja je na ovu temu vođena, članovi Veća su se složili u oceni da se u eventualnom prenosu ovlašćenja na „Energiju“ insistira na visokoj stručnoj osposobljenost jer je pitanje vodosnabdevanja od suštinskog značaja za život i bezbednost građana. Većnici su se saglasili da postoje brojni problemi u funkcionisanju JKP, da se gotovo ništa ne preduzima da se smanje ogromni gubici na vodovodnoj mreži, da je činjenica da ima viška zaposlenih, da su komunalci „nekom majka, a nekom maćeha“ kada je u pitanju i segment iznošenja smeća, ali da bi trebalo razmotriti i sve druge opcije kako bi se problem rešio.

- Neuobičajeno je da se zbog neodgovornosti pojedinaca u JKP „3. septembar“ upustimo u rizik da se uruši čitav sistem. Moramo imati u vidu da bi postojanje Komunalnog preduzeća u tom slučaju izgubilo smisao i da bi se moglo naći na korak od stečaja, rekao je član veća Dušan Mandić.

Konačnu odluku o tome ko će ubuduće gazdovati gradskim vodovodom doneće, ipak, odbornici lokalnog parlamenta, koji će na ovu temu „lomiti koplja“ većna prvoj narednoj sednici Skupštine opštine.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.