Lakše do medicinske rehabilitacije

danas.rs (R. Popović) 07. август 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Dom zdravlja Nova Varoš (foto: R. Popović)

Zbog fizijatrijskih pregleda i terapija, pacijenti sa područja opštine Nova Varoš više neće morati da troše vreme i novac obijajući pragove zdravstvenih ustanova u okruženju. Sada ove usluge mogu da dobiju u novovaroškom Domu zdravlja gde je sa počela da radi Služba za fizijatrijsku medicinu i rehabilitaciju.

Novo odeljenje smešteno je u prizemlju dečjeg dispanzera. Na stotinak kvadrata kompletno adaptiranog prostora, instalirana je vredna medicinska oprema, koju je obezbeđena uz finansijsku podršku lokalne samouprave, donatora i Zdravstvenog centra Užice. Reč je o petnaestak savremenih aparata koji se koriste za različite fizijatrijske terapije, tretmani elektrostimulacijom, galonskom, interferentnom i dijadinamičkom strujom, ultrazvučne, impulsno-magnetne, infraruž, lasero i parafino - terapije.

- U novoj službi su angažovana tri viša fizioterapeuta sa radnim iskustvom stečenim u bivšem RH Centru na Zlataru, koji su od pre dve godine zaposleni u našem Domu zdravlja. Dva puta mesečno obezbedili smo dolazak lekara specijaliste iz Užica, ali to je samo privremeno rešenje jer očekujemo saglasnost resornog ministarstva za prijem jednog fizijatra u stalni radni odnos - kaže direktor Doma zdravlja dr Branko Popović,

Dr Popović ocenjuje da je otvaranje ove službe izuzetno značajno za Novovarošane, jer će lakše i brže da dolaze do neophodnih terapija, a uštedeće im i vreme i novac

Da bi u susednim opštinama obavili minimum sedam fizijatrijskih terapija ili tretmana, pacijenti iz Nove Varoši morali su da se, prema nekoj gruboj proceni, izlože finansijskom trošku od 10 do 15 hiljada dinara, kao i dodatnom čekanju po tamošnjim čekaonicama. Otvaranjem fizijatrijske službe upotpunili smo i zdravstvene usluge u našem Domu zdravlja i ujedno značajno unapredili kvalitet zdravstvene zaštite na ovom području - ističe direktor Doma zdravlja

U ovoj zdravstvenoj ustanovi i opštinskoj upravi su uveliko odmakli sa inicijativom da jednom ili dva puta mesečno u Novu Varoš dolaze i lekari mnogih drugih specijalnosti,(otorinoralingolog, lekar za kožne bolesti, neurolog, endokrinolog, urolog, reumatolog...). Trenutno je stavljena „rampa“ na njihov dolazak.

- Zbog blokade žiro računa Zdravstvenog centra Užice i nemogućnosti plaćanja usluga blokirani smo da ideju sprovedemo u delo. Sa lokalnom samoupravom smo osmislili i dogovorili detaljan plan ovog značajnog poduhvata koji bi umnogome olakšao život naših sugrađana. Čak su, odlukom Opštinskog veća, iz gradske kase opredeljena dodatna finansijska sredstva od oko milion dinara za njegovu realizaciju. Razmotrićemo, ipak, sve modele kako da što pre prevaziđemo ovaj problem jer je to pre svega u interesu građana. Godišnje se, inače, van naše ustanove obavi oko 12.000 specijalističkih pregleda - objašnjava dr Popović i tvrdi da se blokada centralnog računa nije odrazila na ostale segmente u radu novovaroškog Doma zdravlja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dom zdravlja fizijatrija dr branko popović zdravstveni centar uzice


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.