Opština Nova Varoš preuzima RH centar?

Danas.rs (R. Popović) 12. јун 2015. године Економија Туризам Коментари

Zlatarinfo logo RH centar

Članovi Opštinskog veća jednoglasno su podržali inicijativu predsednika opštine Dimitrija Paunovića da lokalna samouprava od Fonda PIO preuzme na korišćenje i upravljanje objekat bivšeg RH Centra na Zlataru na period od 11 godina

- Prvi korak bilo bi potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji između Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje i Turističko-sportskog centra „Zlatar“ kojim se predviđa da nam se objekat ustupi na korišćenje za obavljanje turističko-zdravstvene delatnosti počev od ove do 2026. godine. Jedna od ključnih stvari u ovoj saradnji bila bi ugovorna obaveza vlasnika objekta (Fonda PIO) da TSC-u godišnje obezbedi 6.000 pansiona po ceni takozvanog bolesničkog dana, objasnio je svoju ideju predsednik Paunović na 38. sednici Opštinskog veća, održanoj prošle nedelje.

Ugovorom bi se korisnik , između ostalog, obavezao i da se, u cilju dovođenja objekta u funkcionalno stanje i puštanja u rad, tokom prvih 12 meseci obave radovi na rekonstrukciji zgrade, a koji podrazumevaju : sanaciju krova, zamenu stolarije, postavljanje termo fasade, adaptaciju kupatila i zamenu kotlova u internoj kotlarnici. Minimalna vrednost radova procenjuje se na oko 1,2 miliona evra.

- U budžetu nema para za ovako krupnu investiciju, ali bismo sredstva mogli da obezbedimo iz fonda kineske razvojne banke, sa čijim predstavnicima sam već obavio niz razgovora na ovu temu. Oni su spremni da odobre povoljnu kreditnu liniju i to tako što bi se kineski izvođači, koje bismo mi angažovali na rekonstrukciji objekta, direktno zadužili kod banke, a opština kao garanciju položila municipalnu obveznicu, istakao je predsednik Paunović, uz podsećanje da su po ovom modelu u nekoliko gradova i opština u Srbiji već finansirani značajni infrastrukturni i razvojni projekti.

Jedna od značajnijih informacija bila je i da bi se „ugovorne strane saglasile da korisnik odnosno TSC može uvesti i trećeg subjekta u poslovno-tehničku saradnju“. Time bi se, praktično, omogućilo lokalnoj samoupravi da u partnerstvo uključi Zdravstveni centar Užice i Zavod za sportsku medicinu kako bi se, osim turističko-ugostiteljske, u objektu pružale i zdravstvene usluge, po kojima je nekadašnja Specijalna bolnica i bila prepoznatljiva u zemlji i regionu. Zajednička ideja rukovodstava Opštine i Fonda PIO jeste i da se celokupno ostvarena dobit uloži u održavanje objekta odnosno reinvestiranje, što bi značilo da su sve zainteresovane strane u ovom projektu posvećene jednom cilju - da se Centar sačuva od daljeg propadanja, pusti u funkciju i ponovo širom otvori vrata za goste i posetioce.

- Ovoj inicijativi prethodili su brojni razgovori sa nadležnima iz Fonda PIO, koji nema ni ideju ni sredstva kako da se objekat pokrene na duže staze. Jedino što su najavili kao mogućnost jeste izrada studije opravdanosti o investiranju, ali mi nemamo vremena za čekanje jer nam je Centar , sa oko 330 raspoloživih kreveta, najvažnija karika u proširenju smeštajnih kapaciteta, kao i obogaćivanju turističke ponude. „Probni balon“ nam je bila „Panorama“, efekti njenog zakupa su vidljivi i više nego zadovoljavajući, te smatram da bi trebalo da se upustimo u ovaj poduhvat, koji, istina, jeste krupan zalogaj, ali bez rizika nema ni dobiti, rekao je Paunović opštinskim većnicima, koji su načelno podržali inicijativu, ocenivši da je ideja odlična, ali da bi poslu trebalo pristupiti sa puno opreza uz detaljnu analizu budućeg memoranduma o saradnji i kompletne finansijske konstrukcije jer bi opština ušla u decenijski kreditni aranžman sa mesečnim zaduženjem od oko 10.000 evra.

Opštinski većnici su, ipak, „vruć krompir“ prebacili u ruke odbornika lokalnog parlamenta koji bi na prvom narednom skupštinskom zasedanju trebalo da odluče kakva će biti sudbina ove ideje predsednika.

Na dnevnom redu 40 tačaka

Prošle sedmice održanu sednicu Opštinskog veća, 38. po redu, obeležio je obiman dnevni red na kojem se našlo čak 40 tačaka. Većnici su doneli dvadesetak zaključaka, rešenja i odluka, koje su se uglavnom odnosile na rešavanje pojedinačnih zahteva i molbi građana, udruženja i ustanova. Donete su, između ostalih, i odluke da lokalna samouprava posredstvom udruženja proizvođača mleka projektno finansira kupovinu desetak krava za socijalno najugroženija seoska domaćinstva i da se sredstvima od skoro 370.000 dinara finansiraju radovi na proširenju Ulice Rajka Rajanovića (gradska zona u neposrednoj blizini gradskog groblja).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš rh centar zlatar zlatar opstina fond pio


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.