Nova Varoš: Formiranje zelenog saveta

danas.rs (R. Popović) 06. јун 2015. године Политика Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Po ugledu na nekolicinu gradova i opština u Srbiji i u Novoj Varoši bi uskoro trebalo da bude formiran „zeleni savet“ odnosno opštinsko savetodavno radno telo za zaštitu i unapređenje životne sredine.

- Zeleni savet ima zadatak da unapredi sprovođenje strategija programa i planova u oblasti životne sredine, poboljša informisanje građana o stanju u ovom segmentu društva i podstiče učešće javnosti u procesu donošenja odluka, rekao je koordinator BOŠ Mirko Popović na prvoj javnoj diskusiji vezanoj za ovu inicijativu, održanoj u utorak u zgradi lokalnog parlamentu. On je objasnio da bi sastav ovog tela, oformljenog pri Opštinskom veću, trebalo da čine predstavnici lokalne uprave, organizacija civilnog sektora, obrazovnih ustanova, institucija javnog zdravlja, privrede, medija i eventualno zainteresovanih strana bitnih za kreiranje politike zaštite životne sredine u lokalnoj zajednici.

Korist od postojanja zelenog saveta je višestruka, čulo se na skupu, na kome se okupilo dvadesetak učesnika, uglavnom predstavnika lokalne administracije, škola i nadležnih javnih preduzeća. Savet može biti efikasan instrument za unapređenje zajedničkog delovanja i mobilisanja snaga na lokalu, kao i za omogućavanje ukrupnjavanja resursa koji su dragoceni za usvajanje i primenu standarda EU u oblasti zaštite životnog okruženja. U nadležnosti ovog tela bilo bi i da definiše ključne probleme u ovoj oblasti, pokreće akcije i sugeriše izvršnim organima vlasti kako da namenski utroši, inače, nedovoljna budžetska sredstva koja se izdvajaju za ovu namenu.

Pošto je na ovom sastanku bio prilično slab odziv, dogovoreno je da se slična informativna sesija održi još par puta, nakon čega bi se krenulo u proceduru izbora članstva . Opštinsko veće je na pre dva dana održanoj sednici već donelo odluku u osnivanju ovog tela savetodavnog karaktera, koje će delovati pod njegovim okriljem.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija zeleni savet zaštita životne sredine mirko popović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.