Zlatar: Dobro jutro uz heljdopitu i pršutu

danas.rs (R. Popović) 06. јун 2015. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo

Pršuta, zlatarski sir, kačamak, pita od heljde, uštipci, komplet lepinja najbolji su doručak za gurmane i ljubitelje tradicionalne kuhinje. Priliku da otkriju tajnu ovog objedinjenog autentičnog jelovnika imaju posetioci Zlatara jer je na ovdašnjoj planinskoj „lepotici“ prošlog petka otvorena prva specijalizovana prodavnica tradicionalnih proizvoda koji zbog svog kvaliteta i osobenosti od nedavno nose žig brenda pod nazivom „Planinski doručak“.

Na policama novootvorene planinske radnje, simbolično nazvane „Zlatarica“ , a koja posluje u okviru hotela „Zlatarski zlatnik“, svako će naći nešto po svom ukusu. Među proizvodima sa visina i od davnina, osim prerađevina od mesa i mleka, poput pršute, zlatarskog kravljeg i prijepoljskog kozjeg sira i kačkavalja, bogatu trpezu čine i peciva od organskog brašna spelte, heljde, raži i ovsa, kao i med od autohtone sorte jabuke (sita), prerađevine od voća, šumskih plodova rađenih po tradicionalnoj recepturi, čajevi, začinsko bilje... U „Zlatarici“ se tako mogu kupiti i proizvodi lokalnih proizvođača - „Agro Zlatara“, Mlekare „Zlatarka“, „Varošanke“ i „Zelenike plus“... Uspostavljanje žiga garancije i brenda „Planinski doručak“, realizovano je u okviru projekta „Regionalni lanac vrednosti na području međuopštinske saradnje“, koji je posredstvom RRA „Zlatibor“, finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

- Ovaj deo Srbije jeste destinacija poznata po gastronomiji, ali će se sada povezati brojni lokalni proizvođači sa ugostiteljskim objektima u regiji i to tako što će se njihovi kvalitetni proizvodi vezani za tradiciju kraja naći na hotelskim menijima - ističe Miroslav Rađen, direktor TO Regija Zapadne Srbije. Uvođenje tradicionalne kuhinje u savremenu turističku ponudu dalo je, inače, odlične rezultate u mnogim evropskim regijama. Dobri primeri su, recimo, Istra, Toskana, Rodos, Santorini, gde turisti lokalne gurmanluke mogu naći u specijalizovanim gastro kornerima.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar zlatarski zlatnik zlatarski sir heljdopita pršuta planinski doručak zlatarica kačamak miroslav rađen


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.