U Novoj Varoši mesta za 120 đaka

danas.rs (R. Popović) 06. јун 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

U prvi razred novovaroških srednjih škola planiran je upis za ukupno 120 učenika, što je za 30 manje nego lane. Prema podacima iz ovogodišnjeg konkursa, u Gimnaziji „Pivo Karamatijević“ imaće mesta za 60 sada već bivših osmaka i to po 30 na prirodno-matematičkom i društveno-jezičkom smeru.

Prosvetne vlasti su isti broj odobrile i Tehničkoj školi, u kojoj će od jeseni po 30 učenika moći da se obrazuje za zanimanja mašinskog tehničara motornih vozila i elektrotehničara računara u trajanju od četiri godine. Osmi razred završilo je ukupno 129 đaka, što je za čak 27 manje nego u školskoj 2014/2015.

Za razliku od prošlogodišnjeg plana upisa, resorno ministarstvo je ovog puta uvažilo zahteve i argumentaciju Tehničke škole da se budućim srednjoškolcima ponudi mogućnost da se školuju na obrazovnom profilu elektrotehnike jer je atraktivniji i sa boljom perspektivom za zapošljavanje, a ne kao i lane za zanimanje gumara i plastičara, za koje, inače, nije ni bilo interesovanja učenika odnosno njihovih roditelja. U novovaroškoj godini ni ove godine neće doći do promene obrazovnih profila.

Upisna „groznica“ počinje za desetak dana. Mala matura biće održana od 15. do 17. juna. Đaci će 15. juna polagati kvalifikacioni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, narednog dana očekuje ih provera znanja iz matematike, dok će 17. juna rešavati kombinovani test sačinjen od pitanja iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Bodovanje će ove godine biti drugačije od prethodnih. Testovi će pojedinačno nositi po deset bodova, što znači da će maturanti moći da zarade najviše 30 poena. Preostalih, maksimalno 70, nosiće iz škole - znanje sa završnog ispita biće, znači, manje važno u odnosu na uspeh tokom dosadašnjeg školovanja.

Oštrija konkurencija

Konkurencija za upis i srednje škole biće, inače, nešto veća nego ranije jer je Ministarstvo prosvete pooštrilo upisnu politiku. Ipak će biti oko pet odsto slobodnih mesta u odnosu na broj osmaka, kojih je ove godine na području čitave Republike ukupno 96.303.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

gimnazija gimnazija pivo karamatijević tehnička škola srednje škole


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.