Starima pomažu gerontodomaćice

danas.rs (R. Popović) 06. јун 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Šezdesetak starih i iznemoglih sa područja novovaroške opštine moći će od prvog jula ponovo da računaju na uslugu pomoći u kući koju su do nedavno dobijali posredstvom Centra za socijalni rad. Deset gerontodomaćica negovaće ih ovog puta zahvaljujući projektu lokalnog Udruženja građana „Plenum“, koji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja podržano sa oko 1,2 miliona dinara.

Projektom je predviđeno da pomoć u kući do kraja ove godine dobija 60 korisnika iz Nove Varoši, Rutoša, Radoinje, Bistice, Božetića, Bukovika, Vilova, Drmanovića, Akmačića, Seništa i Vraneša. Uslugu će pružati licencirane gerontodomaćice uz mesečnu novčanu nadoknadu od oko 17.000 dinara. Svaka od negovateljica brinuće o pet korisnika. U obavezi su da im radnim danima nabavljaju osnovne životne namirnice, lekove, pomažu u održavanju lične higijene, kao i obavljanju elementarnih kučnih poslova.

- Pomoć u kući za starije osobe je usluga iz oblasti socijalne zaštite koju je opština Nova Varoš definisala kao jednu od prioritetnih. Zato smo se i opredelili za projekat čiji je cilj da se pomogne upravo ovoj kategoriji stanovništva jer su to uglavnom lica koja žive sama i nisu u stanju da se o sebi brinu bez podrške drugih. Uslugom pomoći u kući se takođe podstiče zapošljavanje jer je negovateljicama omogućeno da bar kratkoročno dođu do posla, ističe Bogdan Jelić, koordinator na projektu „Pomoć u kući starijim osobama“.

Partner „Plenumu“ na projektu je opštinski Centar za socijalni rad, kojem je nastavak ove usluge veoma značajan jer postoji veliko interesovanje i korisnika i gerontodomaćica, a ustanova nije dobila potrebnu saglasnost resornog ministarstva da pruža pomoć u kući starim licima zbog nemogućnosti regulisanja radno-pravnog statusa negovateljica.

- Sa lokalnim Udruženjem smo razmotrili priličnu dugu listu korisnika tako da ćemo se pre svega fokusirati na stare i iznemogle kojima je ovakva vrsta pomoći najpotrebnija. Posao gerontodomaćice dobiće naše sugrađanke koje su lane učestvovale u projektu „Mi brinemo o starima“ i u okviru njega prošle obuku i dobile sertifikate, kaže direktorka CSR Jelena Leković, podsetivši na značaj usluge pomoći u kući čiji su efekti u prethodnom periodu bili više nego zadovoljavajući, uz ispunjenje krajnjeg cilja da stara lica, posebno ona bez srodnika, ostaju da žive na mestu gde se osećaju najsigurnije - u vlastitom domu.

Trim staza na Zlataru

Udruženje „Plenum“ dobilo je „zeleno svetlo“ i Ministarstva omladine i sporta i to za realizaciju projekta izgradnje trim staze na Zlataru. Staza će biti izgrađena na kružnom potezu u blizini hotela „Panorama“, a duž obeležene i osvetljene trase, duge oko jedan kilometar, biće postavljene sprave za vežbanje (prepone, vratila, razboji, horizontalne grede), kao i panoi sa planom staze i kutak za osveženje. Projekat je vredan 781.000 dinara, a njegova realizacija počinje uskoro.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

trim staza gerontodomaćice pomoć stare osobe udruženja građana „plenum“ centra za socijalni rad


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.