Nova Varoš: Ani Šaponjić prva nagrada

danas.rs (R. Popović) 15. март 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Gimnazija

U dugoj tradiciji novovaroške Gimnazije, ova školska godina ostaće upamćena po izuzetnom učinku koji su učenici ove škole ostvarili na republičkim smotrama znanja. Sa najuspešnijim rezultatom, vrednim poštovanja, može se podičiti Ana Šaponjić (16), učenica drugog razreda ove škole.

Ona je na 57. Republičkom takmičenju iz matematike, nedavno održanom u Zaječaru, osvojila prvu nagradu i to u konkurenciji sedamdesetak najboljih mladih matematičara - učenika gimnazija i srednjih stručnih škola u zemlji. Po izuzetno uspešnom nastupu na ovoj smotri znanja izdvojio se i maturant Lazar Mlađenović (18), koji se, odmeravajući matematičku "snagu" sa oko 50 svojih vršnjaka sa područja čitave Republike, izborio za odličnu treću nagradu.

I za Anu i za Lazara ovaj uspeh je kruna višegodišnjeg napornog rada i zalaganja u oblasti prirodnih nauka, naročito matematike, koja će, kako planiraju, i dalje biti u fokusu njihovog školovanja i stručnog usavršavanja. Prvo odnosno treće mesto na prestižnom takmičenju, na kome se ove godine okupilo blizu 400 učesnika, najbolji je rezultat koji su ovo dvoje vrednih i darovitih gimnazijalaca dosada ostvarili. Oni su, međutim, odličnim plasmanima i prethodnih godina zadavali glavobolju konkurentima na okružnim odnosno republičkim takmičenjima iz ovog predmeta. Tako je Ana već u sedmom i osmom razredu osnovne škole bila laureat na regionalnim smotrama znanja, a imala je privilegiju i da bude jedan od finalista matematičke Olimpijade. I Lazar je, zahvaljujući velikom znanju i darom za matematiku poslednjih godina uspevao da se na takmičenjima regionalnog karaktera popenje na postolje i domogne jednog od prva tri mesta. Ovaj novovaroški gimnazijalac, pošto je ove godine osvojio treću nagradu, neće morati da polaže prijemni ispit za upis na bilo koji od tehničkih fakulteta u zemlji.

- U izučavanje i vežbanje matematike ulažem dosta rada i truda, ali nisam očekivala prvu nagradu. Ona će mi biti podsticaj i motiv da se na ovom polju još više dokazujem i ostvarujem dobre rezultate, a pošto mi je matematika i omiljeni predmet, najverovatnije ću pokušati da upišem neki od tehničkih fakulteta, kaže Ana, dok Lazar nema dilemu da će dalje školovanje i obrazovanje već na jesen nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, dok su mu dugoročni planovi vezani za usavršavanje u inostranstvu.

Ovo dvoje izuzetno vrednih i nadarenih učenika, koji sve suve petice imaju i iz ostalih predmeta, složni su u oceni da u oblasti matematike, ipak, ne bi bili toliko uspešni da im znanje i veru u uspeh nije prenosio i ulivao njihov profesor Milan Rajić. On, pak, smatra su Ana i Lazar izvanredne rezultate ostvarili pre svega zahvaljujući sopstvenom velikom radu i angažovanju i da je ta činjenica primarna, iako njihov uspeh doživljava i kao svoj lični. "Reč je o izuzetno vrednim i ambicioznim đacima, sa kojima je zadovoljstvo raditi. Ove poslednje generacije đaka Gimnazije su izuzetno uspešne na polju matematike, a ne bi trebalo ni da zaboravimo da je ova škola i 2004. imala dostojne predstavnike na tada saveznim smotrama znanja iz ovog predmeta, kao i na matematičkoj Olimpijadi, kada su briljirali Srđan Stevanetić i Nikola Gvozdenović", podseća profesor Rajić, koji svoje znanje i entuzijazam svojim đacima prenosi već jednu i po deceniju. On ističe i da su đaci sa područja Zlatiborskog okruga, izuzimajući matematičke specijalizovane gimnazije, već godinama unazad među najuspešnijima u zemlji, što je dobar pokazatelj da je ovo podneblje pravi potencijal i rasadnik matematičkih "bisera".

Zadovoljstvo zbog uspeha gimnazijalaca ne krije ni direktor ove ustanove Predrag Tomašević, koji ističe da su njihovi rezultati vredni poštovanja, kao i da se retko koja gimnazija u Srbiji može pohvaliti ovakvim učinkom svojih đaka, ali i predmetnih profesora posvećenih nastavi i pripremama za smotre znanja. "Ovo je još jedna blistava stranica u istoriji naše škole i grada i očekujemo da ćemo u narednom periodu ispisati još puno takvih", kaže Tomašević.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.