Нова Варош: Белег после 100 година

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 13. март 2015. године Друштво Коментари

Дом културе Јован Томић Пред урбанистима одлука о локацији споменика јунацима слободе (Фото: Д. Гагричић)

Општинско веће прихватило иницијативу Удружења потомака ратника 1912-1920. године и изабран Одбор за подизање спомен-обележја. Урбанисти анализирају локације, а расписаће се јавни конкурс

Општинско веће Нове Вароши прихватило је иницијативу Удружења потомака ратника 1912-1920. године да се уграду под Златаром подигне споменик учесницима два балканска и Првог светског рата.

Урбанисти ће наредних дана анализирати могућности и услове подизања белега на више предложених локација - неуређеном делу Трга војводе Петра Бојовића (преко пута зграде ЛХЕ), простору поред Дома културе и код Библиотеке, као и на зеленој површини преко пута трибина градског стадиона (поред магистрале и пута за Златар). Расписаће се и јавни конкурс за ликовно решење белега, а активностима ће координирати деветочлани Одбор.

На олтар отаџбине животе дало 1.200 ратника - зграда Музеја и Библиотеке На олтар отаџбине животе дало 1.200 ратника - зграда Музеја и Библиотеке

У расправи је истакуто да није време за скупе споменике, али и да трајни белег у славу и част 2.000 јунака слободе, колико их је учествовало, а 1.200 дало живот на олтар отаџбине у ослободилачким ратовима од 1912-1918. године, треба да буде уметничких вредности којих се неће стидети ни преци, ни потомци.

Уз отрзање из вишедеценијског заборава и враћање дуга бесмртним јунацима, подизање споменка, наглашено је, биће круна у низу манифстација у обележавању 100-годишњице одбране Србије у Великом рату.

За чланове одбора, одлуком Вопштинског већа, изабрани су: Бобан Васиљевић, Радмила Стојановић, Дејан Грбић, Милан Бјелић, Драгољуб Гагричић, Босиљка Гујаничић и Радивоје Бујишић, а двојицу представника привредног живота изабраће Удружење потомака ратника на годишњој скупштини 17. марта. За председника Одбора предложен Дејан Грбић, грађевински инжењер у Дирекцији за изградњу.

ПОЗИВ УМЕТНИЦИМА

У Удружењу потомака ратника 1912-1920. године „Војвода петар Бојовић“ позвали су у помоћ и на сарадњу суграђане и земљаке расуте по Србији и белом свету – вајаре, сликаре, урбанисте, архитекте и људе других занимања, који могу дати допринос да споменик буде достојан јунака слободе - комита, добровољаца и устаника Старог Влаха 1912. године, који су са Јаворском бригадом Српске војске ослободили крај од Турака, те ратника Дринске и других дивизија, бојовника са Цера, Колубаре, Кајмакчалана, Црне Реке у биткама против Шваба и Бугара, страдалника у албанској голготи и „плавој гробници“ током Великог рата.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.