Нова Варош: Из села - по један првак?

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 24. јануар 2015. године Друштво Коментари

Сеоске школе на издисају – ђаци из Бистрице Сеоске школе на издисају – ђаци из Бистрице (Фото:Д. Гагричић)

„Бела куга“ све чешће затвара учионице у некада стратешкој општини Рашке области. Лане склопљена 44 брака, родила се 101 беба, а умрло 185 становника. Индустрија на издисају, инвестиције не прелазе Увац и Златибор, сиромаштво и пропадање...

Идуће школске године из 31 села нововарошке општине у клупе школа стићи ће 39 првака, док ће их наредних година бити 32, па 37 и 34.У граду где, према последњем попису, живи половина од 15.000 становника, сешће 83, па 53, у школској 2017/18. години 44 ђака?

Али, ови подаци о драстичном паду наталитета могу бити још поразнији јер из Старог Влаха одлазе читаве породице, карту у једном правцу узимају и студенти. Из некад „стратешке општине“ Рашке области сеобе се настављају због сиромаштва и пропадања, незавидне економске ситуације у којој су нестале читаве делетности, индустрија је на издисају, инвестиције не прелазе Увац и Златибор, а и оно мало пара што се улаже „иде“ у нискоакумулативне фирме и губиташе.

- Некада је варошка школа имала 1.840 ђака, а за последњих десет година број се са 1.152 ученика смањио на садашњих 838 ђака. – истиче Радиша Филиповић, управитељ ОШ „Живко Љујић“. - Без посла ће сигурно остати део просветних радника, а силом прилика угасиће се и поједина издвојена одељења у планинским селима.

Алармантни су и други подаци: лане је склопљено 44, а у 2103. години 67 бракова. Матичари бележе да је прошле године умрло 185, а пре две године 224 становника општине.

Аларм – сиромаштво и сеобе празне учионице и у граду Аларм – сиромаштво и сеобе празне учионице и у граду

- Ако је за утеху, у 2014. години рођена је 101 беба ( 28 на селу),што је највише последњих година. У истом периоду 13 брачних парова добило је треће дете, а пет породица и четврто .Један од разлога за повећање броја беба је, вероватно, и нови систем расподеле новчаних накнада – истиче Данијела Топаловић из службе Дечје заштите.

Због „беле куге“, гашења огњишта, губљења радних места или неизвесности у запошљавању и школовању средњошколаца и одлазака у друге средине - овде страхују да ће нека нова државна реформа школства у духу рационализације и штедње - угасити и спајати „патуљасте“ школе и одељења у којима је по један или два и три ученика, често и у вишим разредима.Забринути су и у спортским клубовима Нове Вароши: одакле ће регрутовати подмладак и обнављати редове?

Поред дела просветних радника, без посла ће остати и други - од здравства, до полиције, управе, комуналних служби, a наставиће се тренд гашења или премештања установа и одељења државних служби, али и затварања трговинских и радњи услужних делетности.

- А кад нема школе у селу, нема ни живота! – кажу сељаци, подсећајући да су онда џаба и имања, шуме, куће... – Село је две деценије спашавало град, а сад су и село и град – у чабру?!

„ПАТУЉАСТЕ“ ШКОЛЕ

Ретко се чује плач и у селима са асфалтом и близу града. У Виловима су само два ђака и налето се затвара школа, док су у Радијевићима, такође, два ђака, а у Дрмановићима, где је неколико погона - шест ученика?!

НАКНАДЕ ПОРОДИЉАМА

За прво дете помоћ је 50, за друго 60, за треће 120, а за четврто 150.000 динара. Породиље без посла добијају за прво дете 10.000 месечно годину дана, а за осталу децу накнада је од 12.500 до 17.500 динара.

Мајке, пак, кажу да у оскудици садашње накнаде не подстичу рађање, већ су им та средства драгоцена ставка у кућном буџету. Само отварање погона и фабрика, тврде, може донети извеснију будућност.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.