Nova Varoš: Voćari neće regresirane sadnice

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 23. јануар 2015. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

Od 1,2 miliona dinara iz opštinskog budžeta namenjenih za pomoć voćarima potrošeno je svega 500.000 dinara jer su se svega tri poljoprivrednika javila da po regresiranim cenama kupe po 2.000 sadnica maline.

Pored ukupno  6.000 sadnica maline, Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ je uz pomoć opštine nabavilo i ukupno 2.000 sadnica šljive za 50 poljoprivrednih gazdinstava, a zainteresovani voćari su sadni materijal plaćali u pola cene. Za sadnicu maline oni su tako morali da izdvoje 20 dinara, a za sadnicu šljive 110 dinara, koliko je platila i opština.

- I pored povoljnih uslova, nije na žalost bilo većeg interesovanja, a razlog je navodno visoka cena. Sadni materijal koji nudimo je međutim sertifikovan i nema opasnosti od zaraze. Za razliku od njega, sadnice maline koje u divljim rasadnicima koštaju do 10 dinara nisu pod kontrolom, pa poljoprivrednici rizikuju da zaraze i unište čak i zdrav zasad u koji su godinama ulagali trud i novac – kaže predsednik Udruženja Mišo Živković.

Zahvaljujući ovoj nabavci, biće podignuto  svega 30 ari novih malinjaka. Mada bi mogla da bude značajan izvor prihoda i hrani pola opštine, malina se u  zlatarskom kraju gaji na svega 32 hektara , što je znatno manje nego u susednim opštinama. Zbog toga u udruženju „Zlatni breg“ kažu da će na proleće raspisati novi konkurs a voćarima po jeftinijim cenama pored sadnica maline ponuditi i sadnice  jabuke i kruške.

- Do pre samo petnaestak godina pod malinom je bilo  preko 50 hektara, ali je zbog bolesti zasada i niske otkupne cene tokom nekoliko uzastopnih berbi, površina pod malinom gotovo prepolovljena. Za malinu su ovde dobri prirodni uslovi pa ćemo nastaviti da pomažemo podizanje zasada, a raduje da je u poslednje dve godine obnovljeno pet hektara malinjaka – kaže Živković.

Prednjače Prijepoljci 

U jugozapadnom delu Srbije najviše zasada pod malinom je u Prijepolju, gde je opština nedavno po regresiranim cenama nabavila čak 120.000 sadnica maline za 60 poljoprivrednih gazdinstava koja tek kreću u ovaj posao. Sadnicu koja je u radsadniku koštala 47 dinara, poljoprivrednici su platili 15 dinara, a opština 32 dinara. Za ovu namenu je iz opštinskog budžeta izdvojeno  4,8 miliona dinara, a u Prijepolju je pod malinom 300 hektara.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda zlatni breg


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.