Sud presudio: Imovina „Poljoprivrede“ na Zlataru ne može da bude privatna

novosti.rs (D. Gagričić) 04. новембар 2014. године Економија Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Farma na Zlataru (Foto: Novosti)

Sud utvrdio da zadružna imovina ne može menjati oblik niti se pretvarati u privatnu. Ugovor i aneks o poslovno-tehničkoj saradnji Zemljoradničke zadruge „Poljoprivreda“ i Akcionarskog društva „Ineks Nova Varoš„- ništavan pravni posao

Privredni apelacioni sud u Beogradu (veće sudije Ivane Pavlović) potvrdio je presudu sudije Zorice Brajović iz Privrednog suda u Užicu da je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Zemljoradničke zadruge „Poljoprivreda“ i Akcionarskog društva „Ineks Nova Varoš„, overen pred sudiom u avgustu 2005. - ništavan.

Devet godina Branko Bošnjaković (48) iz Radoinje, poljoprivredni tehničar i svojevremeno direktor u ugašenoj Zemljoradničkoj zadruzi „Poljoprivreda“, isteruje pravdu pišući krivične priave, tužbe i žalbe, obijajući pragove institucija, opštinskih i republičkih vlasti. On tvrdi da se sa 120 hektara zadružnog i 340 hektara državnog zemljišta postupalo suprotno Ustavu RS, Zakonu o zadrugama i Zakonu o prometu nepokretnosti. Ovu imovinu i objekte kupio je u privatizaciji Đuro Obradović, biznismen iz Beograda.

- Imajući u vidu da se društvenom i državnom imovinom raspolagalo bez prethodne saglasnosti agencije nadležne za poslove privatizacije, kao i činjenicu da zadružna imovina ne može menjati oblik niti pretvarati u privatnu, sud je utvrdio da su ugovor i aneks ništavan pravni posao - istaknuto je, pored ostalog, u presudi Zorice Brajović, sudije Privrednog suda u Užicu.

Dok je godinama bio „za petama“ akterima gašenja ZZ „Poljoprivreda“ i utapanja njene imovine u Obradovićevu firmu, te osnivanja nove zadruge „Ineks napredak kompani“ sa 18 zadrugara, Bošnjaković je tvrdio da ugovore potpisuje neovlašćeno lice. Sporove je vodio o svom trošku.

Bošnjaković čuva pun orman „arhive“ do koje je dolazio dovijajući se. Među spisima su i dokazi o mahinacijama za prodaju klanice, te da je imovina pod hipotekom „Agrobanke“ za kredit, da je posečeno 3.000 kubika građe...

TRAŽE DUG

- IMAMO i mi presude po kojima nam pripada 1,5 miliona evra bez kamate na ime duga za uloženo u Zadrugu - odgovara na optužbe Raco Obućina, direktor preduzeća „Ineks Nova Varoš„. - Uz najbolje namere da oživi Zadruga, najviše je ulagano u farmu u Bulatovićima, na Zlataru, ali zbog nedomaćinskog odnosa, nerada i krađa - sve je propalo. Bošnjaković je bio pion u tuđim rukama...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.