Na Zlataru dupliran prinos krompira

b92.net 04. новембар 2014. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija (Foto: Beta)

Prinosi krompira u zlatarskom kraju duplirani su u odnosu na prošlu godinu i idu i do 40 tona po hektaru.

Poljoprivrednik Branko Gujaničić iz Akmačića kazao je agenciji Beta da je kvalitet ovogodišnjeg roda krompira odličan, posebno na parcelama koje su na strmom terenu gde se voda zbog obilnih padavina nije dugo zadržavala.

Gujaničić, koji je najveći proizvođač krompira u jugozapadnoj Srbiji, kazao je da je on zasejao krompir na 20 hektara i da je na njegovim parcelama prinos oko 40 tona po hektaru, što je gotovo dvostruko vise nego prošle godine. 

"Poljoprivrednici koji su u celini primenili stručne savete u pogledu agrotehničkih mera, imaju punu razloga za zadovoljstvo jer je na njihovim parcelama ove jeseni krompir rodio kao retko kada", kazao je Gujaničić. 

Poljoprivredna stručna služba Užice je ove godine implementirala projekat SMS prognoza, pa mnogi poljoprivrednici u zlatarskom kraju, koji su u sistemu ovakve komunikacije sa agronomima, bili na vreme obaveštavani o potrebi zaštite od plamenjače i drugih bolesti i tako uspeli da sačuvaju svoje poljoprivredne kulture.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.