Zlatiborski okrug: Počela vakcinacija protiv gripa

radioluna.rs 03. октобар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

ZZJZ Užice Domovima zdravlja Zlatiborskog okruga isporučio 8600 doza vakcina protiv gripa.

Pred nama su topli jesenji dani, ali, ne zaboravimo da svake zime,  kad nam padne imunitet, mnogi od nas obole od gripa. Da bismo to sprečili, dobro je da se vakcinišemo, savetuju epidemiolozi. Vakcine protiv gripa stigle su u Zavod za javno zdravlje Užice, koji je distribuirao potrebne doze za Domove zdravlja u Zlatiborskom okrugu, rekla je za Radio Lunu dr Biljana Mijović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice.

„Radi se o mrtvoj vakcini, VAXI Grip vakcini protiv gripa. Svetska zdravstvena organizacija svake godine napravi procenu koji će tipovi virusa gripa cirkulisati u populaciji. Svake godine menja se tip virusa koje vakcina sadrži. Ove godine naša vakcina sadrži tip A H1N1, antigen tipa A H3N2 i antigen virusa ber svake godine sadrži ovaj tip. Proizvodjač vakcine je Sanofi Paster. Vakcina je kontrolisana, izdat je sertifikat analize i može odmah da se upotrebljava.“-rekla je za Radio Lunu dr Biljana Mijović.

Institut Torlak je Zavodu za javno zdravlje Užice distribuirao 8600 doza vakcina protiv grupa, koje su rasporedjene u Domove zdravlja Zlatiborskog okruga.

- Za grad Užice opredeljeno je 2200 doza, Bajinu Baštu 800, za Čajetinu i Kosjerić po 500 doza, za Novu Varoš i Požegu i Arilje po 600 doza, za Priboj i Prijepolje po 1000 doza i za Sjenicu 800 doza vakcine protiv gripa. Ove količine su godinama uobičajene za naš region i te količine se potroše. “-rekla je dr Biljana Mijović.

Vakcinacija protiv gripa je počela, a pacijenti zainteresovani za vakcinaciju mogu da se jave izabranom lekaru.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.