Manastir Dubnica: Svetac među zemljacima

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 03. октобар 2014. године Друштво Традиција Коментари

Dug čuvaru vere i ognjišta – iguman Makarije i vajar Vladimir Mitrović Dug čuvaru vere i ognjišta – iguman Makarije i vajar Vladimir Mitrović (Foto: D. Gagričić)

Kamena skulptura partijarha Gavrila Raškovića, posle tri i po veka, u duhovnom središtu Starog Vlaha. Znamenitoj ličnosti iz sredine 17. veka spomenik isklesao  Zlatiborac Vladimir Mitrović.

Reski zvuk zvona objavio je pobrđu između klisure Uvca i visova Javora da se, sa puta u Rusiju i posle tri i po veka zatočeništva negde u Maloj Aziji, patrijarh Gavrilo Rašković  vratio u zavičaj - u manastir Dubnicu, nekadašnje duhovno središte Starog Vlaha.

Ječe zvona dok na kapiji porte stari iguman Makarije, dočekuju grupu Zlatiboraca i tešku dizalicu preduzeća ”Jugofrigo-kop“ sa Bele zemlje kod Užica, koja je dovezla kamenu skulpturu.

Skulptura teška tonu i po, isklesana od gromade iz Klisure Skulptura teška tonu i po, isklesana od gromade iz Klisure

- Dobro došao, domaćine! Dobro došao u svoju kuću! Dobro došao obnovitelju i svetosti!Dobro došao, zemljače, čuvaru vere i ognjišta, da nas učiš pravoslavlju i kako se opstaje na ovoj vetrometini – govori arhimandrit, zagledan u skulpturu u prirodnoj veličini s jevanđeljem u ruci.

Drhti glas, iskri suza crnoriscu koji ovde, posle Studenice, Mileševe i Banje, tihuje već osmu godinu, od kako je vaskrsli manastir predat u amanet gorštacima.

- Evo, ljudi, Božja promisao: patrijarha Gavrila dočeka najlepši dan u godini, konačno danas ogrejalo, nigde oblačka...Toplo u duši i oko srca... kazuje iguman u smiraj dana, 1.oktobra, dok majstori učvršćuju spomenik na postolju.

Patrijarh Gavrilo Rajić – Rašković (1595 – 1659), iz znamenite loze knezova Starog Vlaha, vratio se među svoje zemljake, pred svetinju koju je obnavljao na ostacima starijeg hrama, kao i mnoge druge, darujući im i rukopisne knjige, sa zapisima svojom rukom, otkrivenim u Univerzitetskoj biblioteci u Kembridžu, kao i u poznatom Četvorojevanđelju iz arhiva SANU.

Zlatiborci su dopratili patrijarha pod Javor Zlatiborci su dopratili patrijarha pod Javor

A možda je baš odavde, u vremenima „tamnog vilajeta“, srpski patrijarh Gavrilo, dok je bio na pećkom tronu, krenuo put Rusije u tajnu misiju oslobođenja balkanskih naroda od turske vlasti. Kada su, na žalost, sve nade položene u pomoć ruskog cara - propale, patrijarha su na povratku u Srbiju, pošto je prokazan, turski vojnici odveli u Brusu (Mala Azija), gde je obešen, odbijajući da za živu glavu promeni veru.

- Ispunismo obavezu potomaka prema ktitoru Dubnice, sveštenomučeniku i znamenitoj ličnosti Srpske pravoslavne crkve u 17. veku - podseća arhimandrit Makarije (Milenković).- Uzorno žitije patrijarha Gavrila i njegovo stradanje mučeničkom smrću, zbog čega ga je SPC proglasila za svetitelja (26. decembra) – zaslužili su ovo obeležje.

Od gromade iz majdana kamena u Klisuri, teške tri tone, samouki vajar Vladimir Mitrović iz zlatiborske Trnave, isklesao je skulpturu.

- Ljut je i izuzetno tvrd kamen, ali lep – predočava vajar delo oko koga je od proletos savijao ruke.- Malo se šta moglo odbiti špicevima, već sečenjem i brušenjem dijamantskim alatom. Ovo je, uz skulpturi Hadži Melentija u Rači, bio najveći izazov.

Svetkovina osvećenja spomenika, uz ugledne zvanice, planirana je idućeg leta.

PORTA U MRAKU

Siromašni manastir u novovaroškom selu Božetići, pod Javorom, još odavno je ugasio rasvetu u porti, urađenu prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Lokalna uprava odbija da plaća struju za nekoliko sijalica, iako mnoge blješte u nekim zaseocima.

- Valjda će ih sad patrijarh Gavrilo umoliti – više za sebe zbori iguman.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.