Pribojci prvi igrali tenis u Srbiji, a sad dobijaju teniski teren

slobodnaevropa.org 25. септембар 2014. године Друштво Спорт Коментари

Zlatarinfo logo Prvi teniski teren u Priboju

Tenisko igralište Priboj je imao pre Beograda i samo tri godine posle Vimbldona. Godine 1880. godine „beli sport“ osvojio je varoš na Limu.

Tenisko igralište Priboj je imao pre Beograda i samo tri godine posle Vimbldona. Godine 1880. godine „beli sport“ osvojio je varoš na Limu. Teniski teren je kasnije, ustupio mesto novim građevinama a sada donacijom od 25.000 evra od Fondacije Novaka  Đokovića, Priboj će nastavi tradiciju koja je prekinuta četrdesetih godina prošlog veka.

Nova igra u Priboj je stigla zajedno sa austrijskim garnizonom – prvu mrežu, rekete i loptice doneli su austrijski oficiri koji su, posle Berlinskog kongresa, raspoređeni po Raškoj oblasti. Odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, Austro-Ugarska je zaposela Priboj, Prijepolje i Pljevlja, gde je stacionirala svoje garnizone.

Na Zelencu u starom Priboju, na poljani uz reku Lim izgrađeni su stanovi za oficire, kasarne, pošta, pekara i sportski tereni. Teniski teren austrougarski oficiri počeli su da prave 1879. godine, a narene su ga i završili, koji je bio istih dimenzija kao onaj u Vimbldonu. Zahvaljujući austrougarskim oficirima, Pribojci su prvi u Srbiji dobili tenisko igralište, 12 godina pre Beograđana, koji su tenis počeli da igraju na Kalemegdanu.

Tako su se 1880. godine, na Zelencu, u sadašnjem starom delu grada, preko mreže gledali Srbi i Austrijanci, pa i komšije Turci, koji su još držali granicu na Uvcu. Na razmeđi dve carevine i civilizacije, samo tri godine posle Vimbldona, beli sport osvojio je malu  varošicu  na Limu.

Saznavši ovu zanimljivost, Fondacija slavnog tenisera Novaka Đokovića odlučila je da grad u kojem je tenis počeo da se igra u Srbiji dobije pravi teren, potvrdila je za RSE Projekt menadžer Fondacije Gorana Džudža Jakovljević.

„Pored naših aktivnosti koje su vezane za podršku obrazovanja za decu predškolskog uzrasta, Fondacija promoviše i zdrv način života – bavljenje  sportom, tako da smo smatrali da je pomoć opštini Priboj u izgradnji teniskog terena mogućnost da deca iz Priboja nastave tradiciju bavljenja tenisom koja se prvi put dogodila u Priboju, ali i da kroz ovakav vid finansiranja projekta kod dece probudimo i sve ostale vrednosti koje promovišemo. Teren će biti savrememo opremljen, sa osvetljenjem, ogradom, sa ugrađenim mehanizmom za prskanje i osvežavanje terena“, objašnjava Gorana Džudža Jakovljević.

Fondacija se obavezala da finansira i nabavku drugog potrebnog materijala za teren. Izgradnja terena od  668 kvadratnih metara je u toku u sportskom kompleksu u novom delu grada pored Lima. Opština Priboj je preuzela obavezu da nakon izgradnje brine o terenu, objašnjava Miroslav Bukvić zadužen za sport u opštinskoj vladi, dodajući da Priboj ima teniski klub koji će pomoći svima koji žele da se bave tenisom.

„Onima koji žele da igraju tenis biće obezbeđeni najbolji uslovi, a Teniski klub Priboj pomoći će u edukaciji svih zainteresovanih za 'beli sport'“, obećava Bukvić.

Ukoliko vremenske  prilike dozvole Pribojci će zahvaljujući donaciji Novaka Đokovića ponovo dobiti teniski teren krajem oktobra.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.