Čopori haraju: Vukovi masakriraju stada na Murtenici

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 25. септембар 2014. године Пољопривреда Природа Коментари

Zlatarinfo logo Hajka na vuka

Vukovi su u maju prvi put ove godine na Murtenici kidisali na stada, a najveću štetu do sada pretrpeo je Vukadin Dželebžić iz Bele Reke kome su divlje zveri zaklale čak 14 ovaca.

Desimiru Spasojeviću vukovi su ovih dana zaklali najbolju ovcu u stadu, a u napadu čopora koji krstari Murtenicom, stočarima iz Jasenova i Bele Reke  poslednjih meseci stradalo je dvadesetak brava. Meštani su u strahu, a  lovci apeluju na stočare da stada ne ostavljaju bez čobanina na paši, a noći ih zatvaraju u staje ili torove opasane visokom ogradom.

Vukovi su u maju prvi put ove godine na Murtenici kidisali na stada, a najveću štetu do sada pretrpeo je Vukadin Dželebžić iz Bele Reke  kome su divlje zveri zaklale čak 14 ovaca. U tor podignut na pedesetak metara od kuće vukovi su upali u gluvo doba noći, a da je ostao bez stada Dželebdžić je otkrio tek u zoru. LJubinku Spasojeviću i Branku Milojeviću iz Bele Reke krvožedni čopor letos je zaklao po dve ovce, dok je Prvoslav Cmiljanić iz susednog Jasenova ostao bez dva a njegov komšija Mihajlo Avramović bez jednog brava.

- Na stado koje je bilo u električnoj čobanici na oko pedesetak metara od kuće vuk je udario u podne, a da se u zabranu nešto čudno dešava primetio sam tek  kada je obavio svoj posao i utekao u goru. Sudeći prema tragovima čopor nije brojan,  a na stada kidiše i vuk samotnjak koga je nedavno video komšija u klekama iznad seoskog puta– kaže Desimir Spasojević iz Bele Reke.

Šumama novovaroškog kraja prema procenama Lovačkog udruženja „Kozomor“, krstari desetak vukova koji su letos štetu pravili i u Bukoviku. U ovom selu , zaklali su ovcu Milomiru Marinoviću.

- Mada se smanjio broj vukova, oni i dalje prave veliku štetu stočarima jer zbog ekstremnih vremenskih prilika i niza drugih faktora u našim šumama čak i leti za njih nema dovoljno hrane. Mada je našim planom dozvoljen odstrel četiri vuka, lane je ubiljen svega jedan, a ove godine ni jedan iako smo lovcima do sada izdali tridesetak dozvola za izlazak u lov na ovu zverku. Lov na vukove nije dozvoljen jedino u martu i aprilu, a  u hajku se  može jedino uz našu dozvolu  - kaže sekretar Udruženja lovaca „Kozomor“ Mirko Roljević.  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.