Svake godine sve manje učenika

danas.rs (N. Kovačević) 07. септембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Podaci o broju dece koja se poslednjih nekoliko godina upisuju u prvi razred osnovne škole nude poražavajuću sliku o demografskim kretanjima u Zlatiborskom okrugu, koga, osim Užica, čine još devet opština (Arilje, Bajina Bašta, Požega, Čajetina, Kosjerić, Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica, koja je, od pre nekoliko godina, u okviru Školske uprave u Novom Pazaru).

- Još uvek nemamo preciznih podataka o tačnom broju upisane dece u prvi razred osnovne škole, koje su dužne da nam do 15. septembra dostave detaljne informacije o upisu. Međutim, do sada je u 44 škole na području našeg okruga, bez Sjenice, upisano 2.100 učenika - rekao je za Danas Milenko Nikolić, savetnik u Školskoj upravi za Zlatiborski okrug.

On je ponudio sumornu statistiku koja ukazuje na to da je u tom okrugu ove godine upisano 512 učenika manje nego pre četiri godine.

- U školskoj 2010/2011. godini bilo je upisano 2.612, naredne 2.540, potom 2.438, prošle 2.276, a ove godine 2.100 đaka. U Užicu, u devet osnovnih škola, pre četiri godine bilo je 759, potom 764, pa 730, prošle školske godine 714, dok je ove godine prijavljeno 680 učenika - naveo je naš sagovornik, dodavši da je, zbog smanjenog broja učenika, zatvoreno izdvojeno odeljenje Osnovne škole "Slobodan Sekulić".

Slična situacija je i u srednjim školama, jer od planiranih 3.107 mesta u 21 školi u tom okrugu popunjena su 2.562 mesta. Međutim, Nikolić ističe mogućnost da se taj broj poveća, nakon popravnih ispita.

- Za sada nije popunjeno 545 mesta za zanimanja u trećem stepenu u oblasti mašinstva i elektrotehnici, ali i za zanimanja u četvrtom stepenu. U našem okrugu nije upisano šest odeljenja, poput jednog odeljenja u Gimnaziji i jednog odeljenja dizajner tekstilnih materijala u Tehničkoj školi u Prijepolju, odeljenja gumara i plastičara u Novoj Varoši, livaca u Požegi, ugostiteljskih tehničara u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Čajetini, ali i jednog odeljenja u Tehničkoj školi u Užicu - naveo je Nikolić, dodavši da su u Užicu ostala upražnjena 54 mesta, te da slobodnih mesta je ostalo u Užičkoj gimnaziji i to u sportskom odeljenju, ali u Tehničkoj školi - na smerovima tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Osim toga, zbog malog broja upisanih učenika, neka odeljenja su spojena.

- U Poljoprivrednoj školi u Požegi spojena su odeljenja tehničara hortikulture i poljoprivrednog tehničara. U toj školi bilo je planirano da se upišu pekari i mesari, a upisalo se samo 16 učenika na smeru pekar. U Bajinoj Bašti bilo je planirano da se upišu dva odeljenja zanata mašinske i elektro struke, ali su ona spojena u jedno odeljenje, a isto je urađeno i tehničkoj školi u Arilju - navodi Nikolić.

Na pitanje u kojoj meri je ponuda zanimanja u srednjim školama usklađena sa potrebama tržišta rada u užičkom regionu, Nikolić je rekao da škole pokušavaju da usaglase svoje planove upisa sa zahtevima poslodavaca, dodavši da u njihovoj izradi osim škola, lokalnih samouprava i Školske uprave, učestvuju i privrednici.

- Primera radi, zanimanje livac-kaluper u Požegi uvedeno je po zahtevu livnica u Požegi i Lučanima. Učenici koji su upisivali taj zanat bili su stipendirani i zapošljavani, ali deca više neće da upisuju taj smer. Isti slučaj, pre nekoliko godina, bio je sa zidarima, tesarima i armiračima u Tehničkoj školi u Užicu. Smer gumar-plastičar u Novoj Varoši takođe je uveden na zahtev privrede, ali upisana su samo dva učenika, zbog čega nije moglo da bude formirano odeljenje. Imamo obrazovne profile koji su potrebni tržištu rada, ali deca ne žele da se školuju za ta zanimanja - poručio je Nikolić.

Nema deficitarnih zanata

I na području filijale Prijepolje, koja, osim te opštine, obuhvata Priboj, Novu Varoš i Sjenicu i gde je nezaposleno 19.757 lica, najveće učešće - skoro 35 odsto, čine lica sa trećim stepenom, dok je učešće nezaposlenih sa četvrtim stepenom 23,45 odsto. Zbog izuzetno lošeg ekonomskog stanja u tim opštinama, kako je za Danas rekao Aleksandar Stikić iz prijepoljske filijale, nema deficitarnih zanimanja ni u trećem ni u četvrtom stepenu. Nezaposleni se najčešće angažuju na sezonskim poslovima kao građevinski radnici, konobari i trgovci, a povremeno i ženska radna snaga na poziciji šivač tekstila.

Među nezaposlenima prednjače zanatlije

Među 13.107 trenutno nezaposlenih u Užicu, Arilju, Požegi, Kosjeriću, Čajetini i Bajinoj Bašti, prema podacima užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, najveće učešće je upravo lica sa završenim trećim (skoro 30 odsto) i četvrtim stepenom (oko 28 odsto). Dragana Negovanović, savetnica u toj filijali, rekla je za Danas da su od zanimanja sa trećim stepenom najtraženija šivač konfekcije, konobar, kuvar, bravar - zavarivač, tesar i zidar, a to su zanati koje svršeni osnovci ne žele da upisuju. S druge strane, kako dodaje, u četvrtom stepeni nema deficitarnih zanimanja, ali do radne knjižice najbrže dolaze ekonomski tehničari.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.