Opština zbog besparice redukovala izgradnju seoskih puteva

danas.rs (R. Popović) 07. септембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Besparica i slabo punjenje lokalnog budžeta skresali su planove i programe opštine Nova Varoš vezane za unapređenje putne mreže, tako da je, umesto planiranih 30, u izgradnju puteva po selima uloženo svega oko 11 miliona dinara.

Država je tokom ove građevinske sezone, posredstvom „Puteva Srbije“, investirala oko 28 miliona dinara u izgradnju i revitalizaciju saobraćajnica na području zlatarskog kraja. Besparica i slabo punjenje lokalnog budžeta skresali su, međutim, planove i programe opštine Nova Varoš vezane za unapređenje putne mreže, tako da je, umesto planiranih 30, u izgradnju puteva po selima uloženo svega oko 11 miliona dinara.

Najviše sredstava, oko 13,5 miliona dinara, JP „Putevi Srbije“ opredelili su za radove na rehabilitaciji putnog pravca Kokin Brod- Radoinja. Neimari užičkih „Puteva“, kao izvođači radova na ovoj deonici, izvršili su kompletnu popravku kolovozne površine i rekonstruisali sistem kanala za odvodnjavanje puta. Asfaltirana je deonica duga oko kilometar i po, iskopano je preko 10.000 metara kubnih zemlje i ugrađeno 112 metara cevnih propusta.

Obimni radovi završeni su i na putnom pravcu Kokin Brod -Jasenovo. Vrednost ovog investicionog poduhvata dostigla je cifru od oko 7,3 miliona dinara, zahvaljujući kojim je asfaltnom podlogom presvučeno 6.700 metara kvadratnih i očišćeno mnoštvo kanala i propusta. Republika je opredelila oko 7,7 miliona dinara za izgradnju putne mreže na području MZ Bela Reka. Uskoro će biti završeni kompletni radovi na asfaltiranju u ukupnoj dužini od blizu tri kilometra, kao i popravci mosta u Gornjoj Beloj Reci. Ovaj posao su, inače, usporili višegodišnji problemi vezani za nerešene imovinsko - pravne odnose. U okviru investicionog održavanja, „Putevi Srbije“ su sredstvima od oko 6,3 miliona dinara, finansirali, inače i radove na preasfaltiranju i rehabilitaciji deonice puta od Branoševca do Milanovca.

- Nedostatak novca i slabo punjenje opštinske „kase“ uslovili su da planove vezane za unapređenje lokalne putne mreže značajno redukujemo. Zbog besparice danak su tako platili najviše putevi po selima. Opština je, ipak, izdvojila oko 7,2 miliona dinara za završetak radova na asfaltiranju oko kilometar i po duge deonice puta u Seništima, na potezu od seoske škole do Selakovića. Uz ogromno angažovanje, uspeli smo i da sa Ministarstvom poljoprivrede ugovorimo izgradnju dvadesetak kilometara atarskih (poljskih) puteva i to u Akmačićima, Božetićima, Rutošima, Kućanima i Komaranima. Vrednost ove investicije je oko 18 miliona dinara. Javna nabavka je sprovedena, a kao najpovoljniji izvođač izabrano je preduzeće „Putevi Užice“. Početak radova očekujemo uskoro, ističe Miroljub Šaponjić, direktor novovaroške Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.