Nova Varoš: Polemike zbog obeležavanja Prvog svetskog rata

novosti.rs (D. Gagričić) 20. јул 2014. године Друштво Коментари

Počast u slavu vojvode Bojovića Počast u slavu vojvode Bojovića (foto: R. Prelić)

Nastavljaju se sporenja oko obeležavanja veka od odbrane Srbije u velikom ratu. Protest Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. „Vojvoda Petar Bojović“.

Još nemamo monografiju o zemljaku, vojvodi Petru Bojoviću (1858-1945), u Zavičajnom muzeju samo je jedna vojskovođina slika, a nijedan eksponat, niti svedočanstvo o životnom i ratničkom putu. Nema ni potpune evidencije o 1.200 učesnika Prvog svetskog vrata iz ove opštine...

Ovo je samo deo zamerki, ali i inicijativa za aktivnosti, u pisama i apelima koji su poslednjih meseci akterima javnog života u Novoj Varoši uputili članovi Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine „Vojvoda Petar Bojović“.

Ali, na podsećanja da je lokalna samouprava nespremno dočekala obeležavanje značajne godišnjice, čuju se čudni odgovori. Jedni kažu da „opština nije ratovala nego država, pa neka ona i obeležava“, a drugi pitaju imaju li članovi Udruženja - preča posla?

- Naš grad ima desetak obeležja iz Drugog svetskog rata, a nijedan beleg oslobodiocima iz Prvog balkanskog i Prvog svetskog rata. Nije vreme za skupe spomenike, ali nismo, valjda, toliko siromašni bar za bareljef u centru grada... Uzalud, već godinu dana, zahtevamo da se osnuje odbor za obeležavanje godišnjica Velikog rata i da se dostojno obeleže međaši istorije, te da se dovrši započeta muzejska postavka - podseća Radiša Filipović, potpredsednik Udruženja potomaka ratnika čije je članove posebno ogorčila činjenica da su sve ustanove kulture, izuzev Biblioteke, jednostavno propustile da obeležavaju datume značajne i za svetsku istoriju.

S druge strane, kažu, zub vremena i nemar uzeli su danak na krajputašima i spomen-pločama junacima sa Kajmakčalana, Crne Reke, Drine, Cera...

Ističući da su propuštena dobra vremena - sa jačom privredom - da se na dostojan način odužimo precima, predsednik opštine Dimitrije Paunović procenjuje da nije korektno sve propuste, pa i u poslednjih stotinu godina, „kačiti“ na vrat sadašnjoj vlasti.

- Rebalans budžeta, planiran u avgustu, biće prilika da se ispravi što je propušteno u finansiranju programa. Ideja je da počast vojvodi Bojoviću, na primeran način, odamo 1. novembra, na Dan opštine, kada možemo da obeležimo i vek od početka Prvog svetskog rata.

IZLOŽBA

Ni posle šest godina otkad je krenula na krstarenje Srbijom, izložbu Muzeja iz Čačka pod nazivom „Vojvoda Petar Bojović - život i pobede“ Novovarošani još nisu videli. Jer, nedavno je - sa praga opštine, iz Čajetine - vraćena u muzejski depo, zato što „blagovremeno nisu planirana sredstva“...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.