Grade vodovod u Amzićima

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 15. јул 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Savet Mesne zajednice Amzići apelovao je  na meštane zaseoka na padinama Bosanja da poštuju dogovor i do kraja jula uplate učešće kako bi jesenas počeli radovi da se voda sa vrela kod Drulovića vodenice uključi u seoski vodovod , a pored meštana problem reše i vikendaši.

Predračunska vrednost projekta je oko šest miliona dinara, od čega će pre početka radova građani morati da prikupe dva miliona, dok će ostalo finansirati država i opština.

Vrelo kod Drulovića vodenice na levoj obali Zlatarskog jezera svakog minuta ovu akumulaciju „napoji“ sa preko 200 litara hladne izvorske vode, a pošto mu građevinci skrenu tok uz brdo i savlada visinsku razliku od čak 240 metara potećiće iz slavina  71 domaćinstva. Pored 28 meštana koji su priključeni na seoski vodovod sa Čestih vrela, vodu sa izvora kod Drulovića vodenice dobiće i tridesetak vikendaša sa Kurtića livada na supronoj obali jezera, kao i vikendice podignute na Solilima na obodu sela.

- Očekujemo da radovi bar počnu pre jeseni i suša, tokom kojih sa Čestih vrela vode nema ni za piće. Kišno proleće i početak leta zbog kojih nema restrikcija uljuljkali su meštane, pa većina još uvek nije uplatila svoje učešće bez kog nema ni radova na novom izoru, a dogovor i akciju koče upravo oni koji i troše najviše vode iz seoskog vodovoda. Novčano učešće čiju je visinu utvrdio Savet mesne zajednice u dogovoru sa učesnicima akcije do sada je uplatilo 43 zainteresovanih, a u revnosti prednjače vikendaši – kaže predsednik Saveta mesne zajednice Amzići Vidojko Davidović.

Postojeći seoski vodovod izgrađen je pre gotovo tri decenije, ali zbog slabe izdašnosti koja je u sušnom periodu svega dva litra u sekundi i često prekomerne potrošnje, meštani se veći deo godine muče da obezbede vodu za piće i svoja stada.

- Odlukom Saveta meštani će prvi put od izgradnje vodovoda  platiti utrošenu vodu, a cena kubika je pet dinara.  To će u stvari biti njihovo učešće u radovima, a u zavoisnosti od stanja na vodomeru moraće da izdvoje između 10.000 i 56.000 dinara. Prema dogovoru, vikendaši na Zlatarskom jezeru, kojih je najviše iz Užica, u radovima će učestvovati sa 31.000 do 33.000 dinara, a vikendaši sa padina Bosanja koji su koristili vodu sa starog preliva 30.000 dinara. Na vodovod se mogu priključiti i ostali meštani, a cena učešća za njih je 40.000 dinara- kaže Davidović.

Voda sa vrela kod Drulovića vodenice moraće da se prepumpava dva puta kako bi „savladala“ uspon do starog sabirnog rezervoara, a gradiće se i oko dva kilometra novog primarnog vodovoda, od čega oko 700 metara preko jezera. Izradu projekta pomogli su Direkcija za izgradnju opštine i država, a obavljene analize su pokazale da je voda kod Drulovića vodenice dobrog kvaliteta.

- Pomoćićemo radove jer je za svaku pohvalu odluka meštana i vikendaša da se uključe svojim sredstvima, a do sada su prikupili oko 1,2 miliona dinara. Pošto ispune svoj deo pogodbe, raspisaćemo tender i odabrati izvođača kako bi što pre počeli radovi – kaže  direktor Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.