„Rat“ na Zlatarskom jezeru: Brodić ne prevozi vikendaše

novosti.rs (D. Gagričić) 04. јул 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Skela na Kokinom brodu

Samo meštani iz zaseoka na padinama Bosanja i Smudinoga i uz krak jezera uz reku Tisovicu mogu da se voze brodićem „Uvac“.

KOKIN BROD - Vikendaši, kamperi i ribolovci, članovi udruženja „Prijatelji Zlatarskog jezera“ iz Užica zatražili su od Rezervata „Uvac“, „Drinsko-limskih HE“ i Opštine Nova Varoš odluku i dokumentaciju kojom im je uskraćeno pravo vožnje brodićem „Uvac“ na najvećem od tri jezera u kanjonu, kako bi se žalili zaštitniku građana i na čistac isterali svoja prava.

Naime, njima je zabranjen prevoz od Kokinog Broda, a jedino mogu da se ukrcaju i to besplatno - meštani iz zaseoka na padinama Bosanja i Smudinoga i uz krak jezera uz reku Tisovicu.

- Nećemo da rizikujemo da se dogodi tragedija: brodić i skela su registrovani samo za 12 putnika i prevozićemo jedino meštane zbog kojih su ova plovila i nabavljena pre više od pola veka, kad su ostali u bespuću - ističe Branko Bjelić, direktor preduzeća Rezervat „Uvac“, koje gazduje zaštićenim prirodnim dobrom.

- Pa ko se to igrao našim životima minulih godina kad je na brodiću i skeli koju vuče bilo i po 50-60 osoba? - odgovara pitanjem Tihomir Stanojević, član Izvršnog odbora Udruženja. - Odluka je besmislena, jer se zabranom prevoza krše i neka od osnovnih prava i samih meštana i ko će to vršiti selekciju ako ih dođe 15 na obalu jezera?

Odluka o zabrani uzburkala je Zlatarsko jezero, ali i podsetila na nesporazume i sporove vikendaša i vlasti, višegodišnje zabrane gradnje vikendica i prevoza građevinskog materijala...

- Kako da sa ovako čudnim odlukama i diskriminacijom opština razvija turizam? Zašto nas u rezervatu popreko gledaju kad godinama organizujemo akcije čišćenja jezera, plaćamo porez za naše objekte, spremni smo da pomognemo u izgradnji infrastrukture? - čude se Užičani.

 

S druge strane, pak, tvrde da vikendašima ništa nije uskraćeno: do svojih kućica mogu kolima makadamskim putevima i čamcima. Uzgred ističu i da je neophodno kresanje tura (kao broja autobuskih polazaka za Jasenovo, na primer)) i troškova prevoza brodićem, koji ima motor kamiona FAP 13, a često do ušća Tisovice, udaljenog 13 kilometara, nikoga ne preveze.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.