Kokin brod: Skela zabranjena za vikendaše

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 01. јул 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Skela na Kokinom brodu

Vlasnici oko 350 vikendica i kamp-kućica i gosti Zlatarskog jezera zapretili su protestima ukoliko „Rezervat Uvac“ ostane pri odluci da im letos zabrani prevoz  skelom koja im je često jedino prevozno sredstvo.

Brodić „Uvac“ i skela „Bosanje“ koju vuče saobraćaju dva puta dnevno iz Kokinog Broda uz magistralu za more, a od nedavno njene usluge mogu koristiti jedino stanovnici vodom odsečenih zaseoka u Ojkovici, Trudvu i Deblji i njihovi najbliži srodnici. U „Rezervatu Uvac“ koji gazduje zaštićenim prirodnim dobrom u kanjonu Uvca kažu da je neće da rizikuju tragediju jer su brodić i skela registrovani za svega 12 osoba, a leti voze i do 50-60 putnika.

- Prekidamo sa  nasleđenom praksom i odluka o ograničenju striktno će se poštovati. Brodićem i skelom letos će moći da putuju isključivo malobrojni meštani iz dvadesetak kilometara udaljenih zaseoka uz Zlatarsko jezero, što je i logično  jer su ova plovila šezdesetih godina prošlog veka i stavljena u funkciju kako bi se njima olakšao mučan život u bespuću – kaže Branko Bjelić,  direktor „Rezervata Uvac“.

Hidroakumulacija koja je pre pola veka izgrađena u Kokinom Brdou potopila je mnoge lokalne saobraćajnice, pa su brodić i skela meštanima nekoliko sela najkraća, a zimi i jedina putna veza sa ostatkom sveta. Masovno su je koristili i vlasnici vikendica, kamperi, ribolovci i turisti, a do zabrane cena karte je za njih bila 100 dinara za vožnju u jednom pravcu.

- Sumnajmo u razloge za donošenje odluke zbog čega smo zatražili uvid u dokumentaciju, nakon čega ćemo doneti odluku o daljim potezima. Žalosno je i da će „Rezervat Uvac“ morati da u slučaju gužve pravi selekciju i među samim meštanima, jer će u pojedinim situacijama i među njima morati da bira 12 njih koji mogu na brod. To najbolje govori koliko je odluka besmislena i da krši neka od osnovnih ljudskih prava čak i samih meštana – kaže Tihomir Stanojević, član Izvršnog odbora „Udruženja prijatelji Zlatarskog jezera“ koje okuplja vikendaše, a  kojih je najviše iz Užica.

Brodić i skela su vlasništvo „Drinsko-limskih HE“, a ugovor sa „Rezervatom Uvac“ o dvogodišnjem zakupu ističe krajem avgusta.

- Znači li ova odluka da su se „Rezervat Uvac“ i njegovo aktuelno rukovodstvo prošlog leta svesno igrali s našim glavama. Nalog „Jugoinspekta“  od pre četiri godine da na brodiću i skeli poboljšaju bezbednost putnika samo su delimično izvršili, pa sada ispaštamo i mi i meštani  – kažu vlasnici vikendica na Zlatarskom jezeru koje su sve do jedne napravljene bez dozvole za gradnju.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.