Kokin brod: Skela zabranjena za vikendaše

westinfo.rs (Ž. Dulanović) Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Skela na Kokinom brodu

Vlasnici oko 350 vikendica i kamp-kućica i gosti Zlatarskog jezera zapretili su protestima ukoliko „Rezervat Uvac“ ostane pri odluci da im letos zabrani prevoz  skelom koja im je često jedino prevozno sredstvo.

Brodić „Uvac“ i skela „Bosanje“ koju vuče saobraćaju dva puta dnevno iz Kokinog Broda uz magistralu za more, a od nedavno njene usluge mogu koristiti jedino stanovnici vodom odsečenih zaseoka u Ojkovici, Trudvu i Deblji i njihovi najbliži srodnici. U „Rezervatu Uvac“ koji gazduje zaštićenim prirodnim dobrom u kanjonu Uvca kažu da je neće da rizikuju tragediju jer su brodić i skela registrovani za svega 12 osoba, a leti voze i do 50-60 putnika.

- Prekidamo sa  nasleđenom praksom i odluka o ograničenju striktno će se poštovati. Brodićem i skelom letos će moći da putuju isključivo malobrojni meštani iz dvadesetak kilometara udaljenih zaseoka uz Zlatarsko jezero, što je i logično  jer su ova plovila šezdesetih godina prošlog veka i stavljena u funkciju kako bi se njima olakšao mučan život u bespuću – kaže Branko Bjelić,  direktor „Rezervata Uvac“.

Hidroakumulacija koja je pre pola veka izgrađena u Kokinom Brdou potopila je mnoge lokalne saobraćajnice, pa su brodić i skela meštanima nekoliko sela najkraća, a zimi i jedina putna veza sa ostatkom sveta. Masovno su je koristili i vlasnici vikendica, kamperi, ribolovci i turisti, a do zabrane cena karte je za njih bila 100 dinara za vožnju u jednom pravcu.

- Sumnajmo u razloge za donošenje odluke zbog čega smo zatražili uvid u dokumentaciju, nakon čega ćemo doneti odluku o daljim potezima. Žalosno je i da će „Rezervat Uvac“ morati da u slučaju gužve pravi selekciju i među samim meštanima, jer će u pojedinim situacijama i među njima morati da bira 12 njih koji mogu na brod. To najbolje govori koliko je odluka besmislena i da krši neka od osnovnih ljudskih prava čak i samih meštana – kaže Tihomir Stanojević, član Izvršnog odbora „Udruženja prijatelji Zlatarskog jezera“ koje okuplja vikendaše, a  kojih je najviše iz Užica.

Brodić i skela su vlasništvo „Drinsko-limskih HE“, a ugovor sa „Rezervatom Uvac“ o dvogodišnjem zakupu ističe krajem avgusta.

- Znači li ova odluka da su se „Rezervat Uvac“ i njegovo aktuelno rukovodstvo prošlog leta svesno igrali s našim glavama. Nalog „Jugoinspekta“  od pre četiri godine da na brodiću i skeli poboljšaju bezbednost putnika samo su delimično izvršili, pa sada ispaštamo i mi i meštani  – kažu vlasnici vikendica na Zlatarskom jezeru koje su sve do jedne napravljene bez dozvole za gradnju.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.