Lizing kompanije inicirale dopunu Zakona o subvencijama u poljoprivredi

zlatarinfo.rs 26. јун 2014. године Економија Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

Asocijacija lizing kompanija Srbije inicirala je pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dopunu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se reguliše subvencionisano finansiranje u poljoprivredi.

Asocijacija lizing kompanija Srbije inicirala je pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dopunu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se reguliše subvencionisano finansiranje u poljoprivredi, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima, pored subvencionisanog kreditiranja, omogućilo i subvencionisano finansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije na lizing. Takvim potezom bi se podstakla konkurencija na finansijskom tržištu i stvorili povoljniji uslovi finansiranja za poljoprivrednike, što je i suština podsticaja u poljoprivredi.

„Lizing predstavlja još jedan vid finansiranja, pored bankarskih kredita, pa bi uključivanje lizinga u program podsticaja za nabavku poljoprivredne mehanizacije bilo u interesu poljoprivrednika koji bi dobili mogućnost izbora na koji način žele da finansiraju svoje poslovanje. Takođe, konkurentnost bi uticala na formiranje sve povoljnijih uslova finansiranja za poljoprivredna gazdinstva. Predložena izmena Zakona, bila bi u interesu poljoprivrednika, te verujemo da će Ministarstvo poljoprivrede prepoznati ovaj potencijal.” objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije. 

Prema njenim rečima, osnovne prednosti lizinga u odnosu na ostale vidove finansiranja leže u ceni i činjenici da lizing ne zahteva dodatna sredstva obezbeđenja u vidu hipoteke, već zalog predstavlja nabavljeni predmet lizinga. Dodatne pogodnosti su brzina obrade zahteva, jednostavne procedure, mogućnost finansiranja čak i polovne mehanizacije, ali i prilagođavanje lizing rate potrebama proizvođača i karakteru proizvodnje.

Asocijacija lizing kompanija Srbije dostavila je nadležnom Ministarstvu predlog dopune i izmene Zakona kojim bi se u subvencionisani program uključio i lizing, što bi, imajući u vidu pogodnosti lizinga, podstaklo rast investicija u poljoprivredi.

Da podsetimo, donošenjem Zakona o finansijskom lizingu 2003. godine, uveden je nov način finansiranja koji postaje kvalitetna alternativa bankarskim kreditima, usmeren prevashodno na finansiranje nabavke osnovnih sredstava privrednih društava, najviše malih i srednjih preduzeća u koje spadaju i poljoprivredna gazdinstva. U poslednjih deset godina, putem finansijskog lizinga je finansirano preko četiri milijarde evra, a prema poslednjim podacima, oko četvrtine poljoprivrednih vozila, mašina i opreme se godišnje nabavi putem lizinga. Najčešće finansirani predmeti na lizing su traktori, kombajni, priključna mehanizacija, silosi, sušare, sistemi za navodnjavanje, rashladne komore, plastenici, mešaone hrane i sistemi za prijem i isporuku mleka.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.