„Zlatar” će ponovo primati goste

politika.rs (B. Pejović) 18. мај 2014. године Економија Туризам Коментари

Rehabilitacioni centar "Zlatar" RH Centar "Zlatar" (Foto Mirko)

Rehabilitacioni centar „Zlatar“ na istoimenoj planini, zatvoren početkom 2011. godine, uskoro će ponovo primiti goste. Sada se ovom objektu, posle dugog sudskog spora, zna vlasnik – to je Fond PIO – ali novi život „Zlataru” udahnjuje opština Nova Varoš.

Rehabilitacioni centar „Zlatar“ na istoimenoj planini, zatvoren početkom 2011. godine, uskoro će ponovo primiti goste. Sada se ovom objektu, posle dugog sudskog spora, zna vlasnik – to je Fond PIO – ali novi život „Zlataru” udahnjuje opština Nova Varoš. Ta lokalna samouprava, povedena uspehom zakupa obližnjeg hotela „Panorama”, za predstojeću sezonu je zakupila i zdanje RH centra, pa ga za otvaranje već obnavlja, uređuje i priprema.

Mada skroman po ulaganjima i broju najavljenih gostiju, ovaj prvi korak ka novom početku „Zlatara” budi nadu i za buduće, krupnije iskorake. Kojih, naravno, ne može biti bez odgovarajućeg angažovanja PIO fonda kao vlasnika ovog RH centra, osnovanog pre 37 godina.

Prošlost RH centra „Zlatar” opisivala se s ponosom, a ova poslednjih godina uz sramotu. Golemi objekat od 17.000 kvadrata sa 330 postelja, na uzvišenju šumovite planine gde klima i ruža vetrova gode svakome, bio je pravi dar za ceo ovaj nedovoljno razvijeni kraj. Oporavak u ovim visinama najviše je godio obolelima od bolesti srca, krvnih sudova i neuroloških oboljenja, a rado su ovde i vrhunski sportisti sakupljali snagu za najveće domete. Stručan zdravstveni kadar radio je u „Zlataru“, raspolagalo se solidnom opremom i zatvorenim bazenom. Do 2011. godine kroz ovaj objekat prošlo je više od 100.000 pacijenata na rehabilitaciji, o svom ili trošku fonda zdravstva, kao i znatno više turista.

No posledica naše čudne navike da rušimo i ono što vredi nije ostao pošteđen ni „Zlatar“. Od 2009. do 2011. godine Ministarstvo zdravlja, koje je gazdovalo ovim centrom, zapostavljalo je ovdašnji medicinski deo. Pogubna za „Zlatar“ bila je tadašnja državna odluka, doneta bez dovoljno stručnih analiza, da se u njemu ukine kardiologija, okosnica rada ove specijalne bolnice, čime je ono prepoznatljivo najednom postalo neprihvatljivo. A komercijalni prihodi nisu mogli da nadomeste taj medicinski minus.

Osim maćehinskog odnosa države, usledilo je i loše rukovođenje centrom, pa i nejasnoće raspetljavane pred sudovima o tome ko je vlasnik „Zlatara“ (dugogodišnji spor između Ministarstva zdravlja i Fonda PIO). Epilog su štrajkovi svih zaposlenih u RH centru, njih 83, zbog neisplaćenih plata i nepovezivanja staža, odlazak većine lekara iz te ustanove i, na kraju, stavljanje ključa u bravu. Početkom 2011. godine „Zlatar“, ni na nebu ni na zemlji, sablasno zvrji prazan.

Ali krajem prošlog leta završio se sudski spor o vlasništvu, i to u korist PIO fonda. Đorđe Obućina, vršilac dužnosti direktora privrednog društva „Zlatar“ (kako se sada naziva RH centar), kaže nam da je fond potom uknjižio vlasništvo nad „Zlatarom“ i kod zatvorenog objekta postavio četiri čuvara.

– A onda se lokalna samouprava zainteresovala da RH centar proradi, čemu je doprinela opština Nova Varoš sa zakupom i obnovom obližnjeg hotela „Panorama“. Naime, oživljavanjem „Panorame“ Zlatar je ponovo postao zanimljiv za mnoge goste, naročito za sportske ekipe, pa su kapaciteti tog hotela postali tesni tokom letnjeg perioda. Zato je opština odlučila da u zakup (šestomesečni) uzme i RH centar. Pripremamo otvaranje „Zlatara“ koje će biti u junu: već smo za celo leto ugovorili dolazak mladih sportista iz svih delova Srbije, biće to desetodnevne smene sa po stotinak mališana – najavljuje Obućina, dodajući da će od 38 preostalih radnika centra biti angažovani gotovo svi.

U toku je generalno čišćenje i spremanje objekta, popravke dotrajalog. Bazen je spreman, očišćeni delovi RH centra su zasjali. U toku je i nabavka kuhinjskog inventara, budući da je ranije zbog dugova centra zaplenjen deo pokretne imovine. Biće to povratak „Zlatara“ na turističku scenu, ali ne i novi medicinski početak za koji su potrebna znatno veća ulaganja, povratak zdravstvenog osoblja i pomoć države u celom tom procesu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija turizam rh centar zlatar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.