Danas je Svetski dan slobode medija

b92.net 03. мај 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Novinarska udruženja i sindikati pozvali su sve kolege da od 11.55 do 12 sati prekinu program, isključe ton i zamrače ekrane, kako bi "gromoglasnom tišinom" pokazali da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Novinarska udruženja i sindikati pozvali su sve kolege da od 11.55 do 12 sati prekinu program, isključe ton i zamrače ekrane, kako bi "gromoglasnom tišinom" pokazali da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Pozvali su vlasti da omoguće slobodan rad novinarima, bez pritisaka i cenzure, upozoravajući da novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju. 

Novinarska udruženja su zatražila od nadležnih da najzad pronađu ubice njihovih kolega Slavka Churuvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović. 

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je sloboda medija u Srbiji ugrožena, jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas. 

"Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja", navedeno je u proglasu UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija "Nezavisnost" pozvali su vlast i državne organe da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. 

NUNS i "Nezavisnost" od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju "ponižavajuće radne i životne uslove zaposlenih u medijskim kućama". 

Novinarima u Srbiji Svetski dan slobode medija, ceštitao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je izjavio da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način i poručio da proklamovani principi javnosti njenog rada ne smeju ostajati na nivou "papirnih" proklamacija. 

Šabić je istakao i da veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara. 

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je kreatore evropske politike i nacionalne vlade u Evropi da ulože veće napore za garantovanje slobode medija i unapređenje medijskog pluralizma i da se posebno suprotstave zabrinjavajućim trendovima erozije medijskih sloboda u Evropi . 

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, povodom 3. maja, Dana slobode medija objavila je listu 100 heroja informisanja, na kojoj je i Brankica Stanković, novinar televizije B92.

Zlatarinfo portal se pridružuje pozivu da se poboljša položaj medija i novinara u Srbiji i da im se omogući nesmetano delovanje kako bi prenošenjem objektivnih informacija postojeće društvo učinili otvorenijim i boljim za život.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.