Susret sa medvedom, svakodnevica gorštaka sa Golije

glaszapadnesrbije.rs 01. мај 2014. године Друштво Природа Коментари

Zlatarinfo logo Medved i mečići

Žitelji zabačenih planinskih sela na obroncima Golije nemaju priliku da često sreću druge ljude sa kojima bi porazgovarali ili ih pozvali na ispomoć, ali gotovo svakodnevno se susreću sa medvedima, veličanstvenim zverima gotovo istrebljenim iz ostatka Srbije.

Žitelji zabačenih planinskih sela na obroncima Golije nemaju priliku da često sreću druge ljude sa kojima bi porazgovarali ili ih pozvali na ispomoć, ali gotovo svakodnevno se susreću sa medvedima, veličanstvenim zverima gotovo istrebljenim iz ostatka Srbije i većeg dela Evrope, koji se bez straha i zaziranja šetaju ovim prostorima. Susret sa najvećom zverkom srpskih šuma nije neuobičajen, ali događaj koji se odigrao 29. aprila može se nazvati nesvakidašnjim.

„U ranim jutarnjim časovima, na stotinak metara od moje kuće čuo sam zvuke slične struganju drveta. Kroz prozor sam video kako medved zubima glođe banderu pa sam se uplašio da žice ne padnu i izazovu požar na kuću. Kada je životinja otišla ustanovio sam da je drveni stub skoro sasvim sastrugan i samo pukom srećom nije pao, jer ga je držalo svega desetak centimetara“, priča Dragoljub Brković.

On kaže da su susreti gorštaka i medveda postali svakodnevica, a ovih zveri, prema procenama u tom delu naše zemlje ima oko 20. „Valjalo bi da se neko pozabavi ovim problemom, i da ove životinje koje su unele strah među ljude pohvata i odvede u zoološki vrt. Znamo da su medvedi zaštićeni, i da su kazne za lov na njih rigorozne, ali je stanje zabrinjavajuće i može doći do tragedije“, zaključuje Brković.

Meštani zaseoka Bele Vode na Goliji obavestili su nadležnu Elektrodistribuciju o navedenom problemu, pa se očekuje da će ekipe uskoro izaći na teren i sanirati oštećenu banderu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.