Stotine sudskih predmeta zastareva zbog nedostatka tumača za bošnjački jezik

glaszapadnesrbije.rs 29. март 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Sudovi u Prijepolju suočavaju se sa neobičnim problemom, budući da oko 300 predmeta 50 u Osnovnom i 250 u Prekršajnom sudu, godinama čeka sudskog tumača za bošnjački jezik.

Sudovi u Prijepolju suočavaju se sa neobičnim problemom, budući da oko 300 predmeta 50 u Osnovnom i 250 u Prekršajnom sudu, godinama čeka sudskog tumača za bošnjački jezik. Gotovo istovetna situacija je i u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, gde je pored srpskog u službenoj upotrebi i bošnjački jezik, ali budući da sudskih tumača za isti nema preti blokada rada sudova.

Zanimljivo je da u Srbiji postoji samo jedan ovlašćeni sudski tumač za bošnjački jezik, koji živi u Novom Sadu, a budući da radi kao pokrajinski sekretar ne može da obavlja posao tumača. Zbog toga je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu, Esad Džudžević, od ministra pravde, Nikole Selakovića, zatražio raspisivanje konkursa za sudske tumače za bošnjački jezik, kako bi se odblokirao veliki broj sudskih predmeta u Raškoj oblasti.

On je preporučio ministru ljude koji su prevodili udžbenike iz opšteobrazovnih predmeta za nastavu na bošnjačkom jeziku, kojima je BNV izdalo licence za obavljanje tog posla.

Zbog navodnog nerazumevanja jezika dešavaju se i neverovatni epilozi na sudu, poput onog koji se nedavno odigrao u Čačku, kada je nakon teškog saobraćajnog udesa, vozač iz Prijepolja izričito tražio sudskog tumača za bosanskji jezik i još uvek nije saslušan.

Drugi primer je slučaj u Prijepolju, kada su se dva lica potukla na železničkoj stanici. Tom prilikom jednom od učesnika tuče nanete su teške povrede nožem, podignuta je optužnica protiv napadača, ali je okrivljeni na sudu, budući bošnjačke nacionalnosti, zatražio tumača za svoj maternji jezik. Ali tumača nema, pa taj predmet stoji nerešen, a slično je i u mnogim drugim slučajevima.

Međutim, tumače za bošnjački jezik ne traže samo Bošnjaci, već u poslednje vreme to čine i pojedini Srbi, koji se izgovaraju da je to neophodno zbog advokata bošnjačke nacionalnosti koje angažuju.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.