Prijepolje: Traže kraljev poklon

novosti.rs (D. Gagričić) 28. фебруар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo NASLEDNICI Potomci Matovića i šumari, prilikom gradnje puta pre tri decenije

Siromašnim stočarima Aleksandar Karađorđević 1928. godine poklonio kompleks uz obavezu da čuvaju od bespravne seče i plaćaju porez.

PRIJEPOLJE – Zahvaljujući sačuvanim tapijama i rešenjima o poklonu kralja Aleksandra Karađorđevića, 31 domaćinstvo sela Gornja Kosatica traži da im se vrati 16O hektara šuma i pašnjaka na padinama Zlatara, koje su partizanske vlasti oduzele 1947. godine.

Među brojnim zahtevima iz Starog Vlaha i Polimlja, koji još stižu na adresu Agencije za restituciju – slučaj meštana iz familija Brajovići, Matovići, Sokići, Mirkovići, Džokovići, Zindovići i Jakovljevići po svemu je neobičan i jedinstven. Naslednici traže da postanu vlasnici kraljevog poklona iz 1928. godine – šumskog kompleksa iznad sela, na prostoru Paljike, Velike stene i Adžine japije.

U ime siromašnih seljaka iz Gornje Kosatice Petar Matović se 1. septembra 1925. godine molbom obratio Ministarstvu šuma i rudnika Kraljevine SHS da im se ustupi deo državne šume i nepošumljenog šumskog pojasa zbog slabog imovnog stanja meštana i oskudice obradive zemlje – kazuje Nenad Brajović, prijepoljski ugostitelj i predsednik povereništva što vodi akciju povratka starog poseda.

U molbi od pre 89 godina navedeno je da „u selu živi 192 muška i 157 ženskih stanovnika koji poseduju 984 grla krupne i 2.640 grla sitne stoke“, o čemu je priloženo rešenje suda Opštine mileševske.

U selu stočara ponosni su na činjenicu da je sačuvan akt sa potpisima svih članova Ministarskog saveta Kraljevine SHS, od 13. marta 1928. godine, kojim im je, bez naknade, dodeljeno 160 hektara i 77 ari državne šume „Zlatar“ u precizno opisanim granicama.

U ovom aktu su, kako je i red, naglašene obaveze seljaka: „selo Gornja Kosatica dužno je ovu šumu držati u pošumljenom stanju, premeriti je o svom trošku i na istu se ubaštiniti i državi porez plaćati, čuvati je od bespravne seče i zauzeća kao zajedničku celinu“.

Nepune dve decenije kasnije kraljev poklon je doživeo sudbinu na hiljade drugih hektara šuma, njiva, objekata... Narodni odbor Sreza mileševskog je u martu 1947. godine seljacima oduzeo posed. Od tada ovaj šumski kompleks koristi Šumsko gazdinstvo iz Prijepolja, od koga su meštani nedavno zatražili „zabranu seče njihove šume“, dok se postupak ne okonča.

TAPIJE

- TURSKE tapije o vlasnicima od kojih je kralj otkupio sada sporni šumski kompleks, kao i drugu originalnu dokumentaciju, sačuvao je moj pradeda Petar (1875-1960), svojevremeno opunomoćenik sela - kazuje penzionisani učitelj Milenko Matović (67).

- Pre skoro tri decenije deo „arhive“ pozajmili smo šumarima u sporu uprava Prijepolja i Nova Varoš oko međa u Zlataru i tada je na sudu bila verodostojna.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.