Popravlja se položaj žena u Novoj Varoši

zlatarinfo.rs 28. фебруар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

"Statistike na polju rodne ravnopravnosti u našoj opštini nisu toliko dramatične kao u nekim drugim sredinama, ali su, ipak, prilično razočaravajuće", objasnila je Danijela Topalović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost u Novoj Varoši na konferenciji nedavno održanoj na Zlataru.

Funkcije predsednika opštine, predsednika skupštine opštine i njihovih zamenika obavljaju muškarci, a jači pol zauzeo je I više pozicija u javnim preduzećima pod upravom Republike i lokalne samouprave (Direkcija za izgradnju, Limskih HE, Elektroprivreda Srbije, Srbija-šume, ali i Dom zdravlja, Dom culture…). Od 13 članova Opštinskog veća, tri su žene, a u opštinskom parlamentu, od 27 odbornika, pet je pripadnica ženskog pola. 

Prema recima predsednice Saveta, muškarci su nadmoćni I u vođenju nadzornih i upravnih   odbora  gde je koncentrisana moć odlučivanja i donošenja važnijih odluka, posebno onih koje se tiču raspoređivanja i trošenja novca.  

Topalović je rekla I da se situacija u poslednje vreme popravlja, a kao dokaz za to, navela je da je nedavno na kormilo lokalnog Komunalnog preduzeća, prvi put od njegovog osnivanja od pre više decenija, postavljena žena. Pripadnice "nežnijeg" pola nalaze se i u foteljama načelnika Opštinske uprave i sekretara Skupštine opštine, na mestima direktora i upravnika Turističko-sportskog centra "Zlatar" i ovdašnjeg Izdvojenog odeljenja užičke Bolnice. Žena je preuzela  rukovodeću funkciju i u gradskoj Biblioteci a pripadnice ovog pola zauzimaju I tri od osam vodećih mesta u obrazovnim ustanovama na teritoriji Opštine.

"Žene su kod nas "srođene" sa svojom tradicionalnom ulogom supruge i majke i najčešće su nesposobne da sagledaju uzroke svog neadekvatnog položaja koji doživljavaju kao potpuno "prirodan" ili kao "sudbinu"", objasnila je Topalović i dodala da su žrtve porodičnog nasilja u najvećem broju slučajeva žene koje ujedno čine i više od 50 procenata nezaposlenih u našem gradu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.