Zbog klime se osušilo više od 11.500 kubika četinara

novosti.rs (D. Gagričić) 23. децембар 2013. године Екологија Природа Коментари

Osušena stabla na Murtenici Malo padavina i vlage u zemljištu - osušena stabla na Murtenici (foto: D. Gagričić)

Suša je tokom 2012. godine uzela veliki danak u šumama na Zlataru, Murtenici, Bosanju, Smudinogama i drugim predelima ove opštine.

SUŠA je tokom 2012. godine uzela veliki danak u šumama na Zlataru, Murtenici, Bosanju, Smudinogama i drugim predelima ove opštine gde „zeleni rudnici“ zauzimaju 44 odsto teritorije. Za dve godine motorke su u sanitarnim sečama uklonile preko 11.500 kubika, uglavnom „suški“ četinara.

Podatke o stradanju šuma odbornicima SO Nova Varoš predočio je republički šumarski i lovni inspektor Milorad Kaličanin na njihove zebnje da se nadvila velika opasnost nad najvećim blagom opštine. On kaže da je zima pre dve godine bila sa vrlo malo padavina, a leto 2012. godine gotovo sa ekstremno visokim temperaturama u vrlo dugom vremenskom intervalu i sa minimalnom količinom padavina.

- Zbog male količine vlage u zemljištu i dugotrajne suše četinari su doživeli stres i opadanje fiziološke kondicije, što je izazvalo sušenje, ali i pojavu sekundarnih štetnih insekata - sipaca potkornjaka i fitopatogenih gljiva - prenosi Kaličanin nalaze profesora Šumarskog fakulteta iz Beograda koji su obišli šume.

U državnim šumama, prema rečima inspektora Kaličanina iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, prošle godine je u sanitarnoj seči uklonjeno 3.467 kubnih metara, a ove 4.197 kubika četinara, a od čega su 70 odsto smrče, a ostalo stabla jela. Od oko 8.000 kubika građe iz privatnih šuma - polovina je doznačena i otpremljena na strugare i u pogone za pelet iz sanitarnih razloga.

Podsećajući da je u doznaci - odabiranju stabala za seču prvi kriterijum uklanjanje suvih, oštećenih, prestarelih i zaraženih stabala, Kaličani kaže da najveće probleme ekipama Šumskog gazdinstva iz Prijepolja zadaju - nerešeni imovinsko-pravi odnosi?!

- Jači intenzitet sušenja u privatnim šumama je na području katastarskih opština Jasenovo, Ojkovica, Burađa i Kućani, ali je teško izvršiti bilo kakve intervencije zbog neraščišćenih imovinskih odnosa, pa je teško dobiti saglasnost svih suvlasnika pojedinih parcela za redovnu ili sanitarnu seču. Veliki broj (su)vlasnika živi na strani, a neki i u inostranstvu - ukazuje Kaličanin.

TRUNU HILjADE KUBIKA

U DRŽAVNOJ šumi Kamalj, u okviru gazdinske jedinice Basanje, u tri odeljenja površine oko 106 hektara, već 20 godina nije u mogućnosti da se redovno gazduje (zbog spora sa meštanima), a ni da se vrše sanitarne seče. Ovde propada više hiljada kubika građe koja bi trebalo da se ukloni jer predstavlja leglo biljnih bolesti i štetočina. U gazdinskoj jedinici „Plandište“, blizu škole u Akmačićima, najugroženije su visoke šume - upozorava Kaličanin.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.